A Tisza-szavazók és a politikai átrendeződés

A Tisza Párt szavazóinak jelentős része korábban az ellenzéki összefogást támogatta, vagy nem vett részt a 2022-es választásokon, az IDEA Intézet felmérése szerint. A Fidesz 2022-es szavazóinak egytizede, míg az ellenzéki összefogás támogatóinak majdnem fele váltott a Tiszára. Karácsony Gergely főpolgármester a Tisza Párttal és a Kutyapárttal keresi a koalíciós lehetőségeket a fővárosi közgyűlésben.

Az IDEA Intézet felmérése alapján a Tisza Párt szavazóinak közel háromnegyede az egykori hatpárti ellenzéki listát támogatta a 2022-es országgyűlési választáson, vagy nem is vett részt azon. A felmérés rávilágított, hogy a Tisza szavazóinak 43 százaléka az ellenzéki összefogásra, 28 százaléka pedig a választáson való részvétel nélkülre emlékezett vissza. A Fidesz támogatóinak 16 százaléka is a Tiszához csatlakozott. A júniusi EP-választáson a Fidesz 2022-es szavazóinak egytizede, az ellenzéki összefogás támogatóinak majdnem fele váltott a Tiszára, míg a Fidesz szavazóinak négyötöde hű maradt a párthoz. Az MKKP szavazóinak 42 százaléka szavazott Magyar Péter pártjára.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tisza Párttal, a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal és az általa vezetett listával (Párbeszéd/Zöldek–Demokratikus Koalíció–MSZP) tervez együttműködni a következő ötéves ciklusban a fővárosban. A Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP listája jelenleg a harmadik helyen áll a Fidesz és a Tisza párt mögött. Karácsony és Magyar Péter már találkoztak egy informális egyeztetés keretében, ahol a közgyűlésben tervezett közös munkáról esett szó. A főpolgármester szerint az első találkozó jó hangulatban telt, és optimista a további tárgyalásokkal kapcsolatban. Karácsony hozzátette, hogy nem segíti a tárgyalás folyamatát, ha a nyilvánosságon keresztül üzengetnek egymásnak, de a tárgyalásokkal kapcsolatban „nagyon optimista”, és szerinte „eredményesek lesznek”.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy Vitézy Dávid főpolgármester-helyettes lehet-e az új ciklusban, amire azt válaszolta, hogy kizárni nem tudja, de valószínűnek sem tartja. Karácsony szerint a választási küzdelem fair vagy unfair voltától függően nagy árnyékot vetnek az együttműködésükre.