Udvaros Dorottya 70. születésnapját ünnepli

Ma van Udvaros Dorottya, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és a nemzet színésze 70. születésnapja.

Udvaros Dorottya 1954. augusztus 4-én született Budapesten, művészcsaládban nőtt fel; édesapja rendező, édesanyja színésznő volt. Gyermekként már a színpadon állt, és élete során számos előadásban és filmben szerepelt. Orvosnak készült, de végül a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma Színház- és Filmművészeti Egyetem) végzett 1978-ban.

Karrierje során számos színházban játszott, többek között a szolnoki Szigligeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Bárka Színházban és a Nemzeti Színházban is megfordult. Idén távozott a Nemzeti Színházból, és a 2024-2025-ös évadban harminc év után visszatér a Katona József Színház színpadára.

Udvaros Dorottya számos emlékezetes filmben szerepelt, mint például a Sztracsatella, A miniszter félrelép, Te rongyos élet, De kik azok a Lumnitzer nővérek?, Banánhéjkeringő, és legutóbb a Cicaverzum című filmben láthattuk 2023-ban. Továbbá szerepelt a Zárójelentés (2020) és a Valami Amerika és A mi kis falunk tévéfilmsorozatokban is. A Ripacsok című filmben a nagy színésznő paródiáját, a kis kabaréasszisztenst formálta meg, és ezzel a szereppel is bizonyította, hogy a dámák és az úriasszonyok groteszk paródiáját is egyforma virtuozitással képes eljátszani.

Sokoldalú művészként ismert, aki klasszikus és kortárs darabokban, drámában és vígjátékban egyaránt megállja a helyét. Pályafutása során számos jelentős szerepet alakított, többek között Cressida, Célimene, Anna Galaktia, Szidónia, Iokaszté, Elmira, Warrenné, Madame de Merteuil és Francesca karaktereit.

A zene is fontos része életének, 1985-ben megjelent Átutazó című lemezével nagy sikert aratott, és a Madách Színházban is láthattuk musical főszereplőként. Második önálló albumát, a Majdnem valaki-t 2015-ben adta ki.

Művészi munkáját számos díjjal ismerték el, többek között Jászai Mari-, Kossuth-, Magyar Művészetért Díjjal, Prima díjjal, Páger Antal-színészdíjjal, Szörényi Éva-díjjal, Arany Medál díjjal, Széchenyi-örökség Okmánnyal, a Magyar Filmakadémia életműdíjával és Budapest díszpolgára címmel tüntették ki. 2023-ban a nemzet színészévé választották. Az előkelő dámák és az úriasszonyok groteszk paródiáját is egyforma virtuozitással képes eljátszani, ami a Ripacsok című filmben nyilvánult meg, ahol a nagy színésznő paródiáját, a kis kabaréasszisztenst formálta meg.