Tiszaburai templomrablás: A tetőtől a toronyóráig mindent elloptak

Tiszaburán két helyi fiatal hatalmas károkat okozott a református templomban, ahol a zárakat feltörték, a rézlemezeket és a toronyóra hátlapjait is elvitték, összesen közel 1 millió forint értékben.

A Tények beszámolója szerint a templom udvarára behatolva, a kis ablakon keresztül feljutottak a toronyba, ahol a rézből készült burkolatot felfeszítették és ellopták. Fazekas Márk lelkész elmondása alapján a tető burkolatát egy kis kémlelőnyíláson keresztül szedték le. Az egyik elkövető, egy 19 éves fiatal, visszaeső bűnözőként ismert, aki májusban már kapott egy felfüggesztett börtönbüntetést egy másik lopás miatt. Június és július között ötször lopott, háromszor ingatlanokba tört be, és egy élelmiszerboltból is lopott, mielőtt társával a templomba hatoltak volna be.

A helyi közösség tagjai felháborodtak a történteken, és arról számoltak be, hogy a környéken megszaporodtak a betörések és lopások. Egy helyi lakos a Tényeknek nyilatkozva elmondta: "Megyek ki a tyúkólba, ott alszik bent a drogos. És nem tudok vele semmit csinálni, mert ha megverem, akkor engem visznek el a rendőrök. Vandál munkát végeznek ezek a drogosok, szétszaggassák, a Gamezba is betörtek mellettem tegnap, kivitték a flexeket, fúrókat".

A templom közelében lévő térfigyelő kamerák segítségével a rendőrség hamar nyomára akadt és elfogta a betörőket. A visszaeső bűnözőt letartóztatták, és több év börtönbüntetésre számíthat, míg társának társtettesként kell felelnie a bíróság előtt.