Fegyverutánzattal fenyegették meg a szlovák belügyminisztert

Fegyverutánzattal fenyegették meg Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminisztert a sztropkói (Stropkov) vásárban, de a tárcavezető csak utólag értesült az esetről, mivel a biztonsági személyzet gyorsan és hatékonyan ártalmatlanította a támadót.

Az Új Szó és egy szlovák televízió beszámolója szerint egy 2004-es születésű férfi irányított egy valódinak tűnő fegyverutánzatot a belügyminiszterre, aki azonban nem vette észre az eseményeket. A biztonsági emberek azonnal lefegyverezték a húszéves támadót, és az eset során senki sem szenvedett sérülést.

Az ügyben életveszélyes fenyegetés bűntette miatt indult eljárás, és a részleteket még vizsgálják. A rendőrség további információkat nem közölt, de a TV Markíza információi szerint a férfit az első őrizetbe vétel és kihallgatás után szabadon engedték.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter elismerően nyilatkozott a biztonsági személyzet szakmai teljesítményéről, és örömét fejezte ki, hogy az eset során nem történt személyi sérülés. Ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy a Nyitrabányán történtek után ne forduljanak elő hasonló esetek, és reméli, hogy a társadalmi feszültség nem fog tovább nőni.

A belügyminiszter nyilatkozatában utalt a korábbi esetre, amikor Robert Fico szlovák miniszterelnököt megsebesítették a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után. Ficot mellkason és gyomron találták, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de azóta már felépült és ellátja miniszterelnöki feladatait. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, a helyszínen elfogták, és akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.