MÁV ellenőrei elleni támadások számának növekedése

A MÁV jegyvizsgálói elleni erőszakos cselekmények száma 2023-ban negyven százalékkal növekedett, ami aggasztó tendenciát mutat. Tavaly összesen 78 támadás történt, míg az idei év első felében már 55 esetet regisztráltak.

2023-ban a MÁV-START jegyvizsgálói elleni erőszakos bűncselekmények száma jelentősen emelkedett. A jegyvizsgálók elleni támadások között szerepel a köpködés, ütés, rúgás, sörrel történő leöntés és még késsel történő megsebesítés is. Az első negyedévben 24 esetet követően, a második negyedévben tovább romlott a helyzet, így 2024-ben már 55 esetben érte atrocitás a jegyvizsgálókat munkavégzés közben.

Az idei esetek közül 30 alkalommal tettlegesség, 23 esetben tettleges becsületsértés, és 2 esetben 8 napon túl gyógyuló sérülés történt. A legtöbb incidens a Budapest-Vác-Szob vonalon történt, ahol kilenc esetet jegyeztek fel, míg a Budapest-Cegléd vonalon hat támadás történt. A megyei megoszlásban Pest megye emelkedik ki, ahol az esetek több mint fele, 54 százaléka történt. Ezen kívül Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyékben négy-négy, Fejér és Somogy megyékben pedig három-három bántalmazás történt idén.

A MÁV jegyvizsgálói közül Czine László és Nagy Piroska is beszámoltak a támadásokról. Czine László szerint a legtöbb atrocitást a menetjegy nélküli utasok okozzák, és több esetben rendőrségi feljelentést is kellett tenniük. A testkamerák használata elrettentő erejű a renitens utasokkal szemben, és Czine László szerint nagyon hasznosnak ítéli azt. Nagy Piroska egy konkrét esetet idézett fel, amikor egy jegy nélküli utas támadt rá, és egy másik utasnak kellett közbelépnie.

A MÁV jegyvizsgálói elleni támadások számának növekedése aggodalomra ad okot, és felhívja a figyelmet a vasúti dolgozók biztonságának fontosságára. Az ilyen esetek nemcsak a jegyvizsgálókra, hanem az utazóközönségre is negatív hatással lehetnek. A MÁV-VOLÁN-csoport minden erőszakos cselekedetet elítél, és minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesz. A közfeladatot ellátó személyek elleni bántalmazás bűncselekménynek számít, és az elkövető súlyos büntetésre, akár szabadságvesztésre is számíthat.

A MÁV-START az elmúlt években 169 testkamerát szerzett be, azok felvételeit az eljárásokban is felhasználják. A KISS és FLIRT motorvonatokban már beépített kamerarendszer van, a többi szerelvényre pedig folyamatosan szerelik fel a szerkezeteket. A Volánbusz járművek többségén is van fedélzeti kamera, illetve az állomásokon is működnek ilyen eszközök, a közbiztonság figyelése érdekében.