Izraeli csapások és palesztin késeléses támadás

Izraelben a feszültség tovább nőtt, miután vasárnap több erőszakos incidens is történt. Gázában izraeli csapások során 17 ember vesztette életét, míg Holonban egy palesztin támadó két embert ölt meg késeléssel.

Gázában vasárnap történt izraeli légi csapások következtében összesen 17 ember halt meg. A támadások során egy sátortáborban négy ember vesztette életét, míg egy másik csapás északi Gázában egy házat semmisített meg, ahol további nyolc ember vesztette életét. Ezenkívül az Al-Aksza kórház épületegyüttesét is érte izraeli légicsapás, amelyben öt palesztin vesztette életét, és a bombázás tüzet is okozott, ami miatt minimum 18 ember megsérült. Az izraeli hadsereg szerint célzott csapást hajtottak végre egy olyan célpont ellen, aki bizonyíthatóan terrortevékenységet folytatott, és a másodlagos robbanások, valamint a tűz arra utal, hogy fegyverek voltak a célpontjuk közelében.

Ugyanezen a napon, Tel-Aviv külvárosában, Holonban egy ciszjordániai palesztin férfi két embert megölt késeléssel. A támadásban egy 70 éves nő és egy 80 éves férfi vesztette életét, továbbá három másik járókelőt súlyosan megsebesített. A rendőrség a helyszínen agyonlőtte a támadót, de a nyomozás során további gyanúsítottak után kutatnak. A mentők a sebesülteket három különböző helyszínen találták meg, melyek 500 méteres távolságra voltak egymástól.

A 34 éves támadó, aki illegálisan lépett be Izraelbe a Ciszjordániából, négy járókelőt szúrt meg, mielőtt egy rendőr lelőtte volna. Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter nyilatkozatában kifejtette, hogy Izrael háborúja nemcsak Irán ellen folyik, hanem a belső fenyegetésekkel szemben is, ezért felfegyverzik az izraeli polgárokat. Az incidens hátterében álló feszültség október óta tart, és a közelmúltban Hezbollah és Hamász vezetői ellen is irányultak támadások. Irán és a Hezbollah válaszlépéseket tervez, ami a konfliktus további kiéleződését vetíti előre a közeljövőben.

Fokozódik a helyzet a Közel-keleten

A Wizz Air légitársaság a kialakult helyzetre hivatkozva néhány napra leállítja az Izraelbe tartó járatait, és az ügyfelek igényelhetik a visszatérítést. Irán eközben kijelentette, hogy szövetségesének, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalomnak mélyen Izrael belsejére kell csapást mérnie, és nem kell a katonai célpontokra szorítkoznia, válaszul a szervezet katonai vezetője ellen kedden Bejrút közelében elkövetett merényletre. Az Egyesült Államok vadászrepülőket és hadihajókat csoportosít át, hogy betartsa az Izraelnek tett ígéretét. Az izraeli hadsereg szerint az utóbbi 24 órában ötven katonai célpont ellen hajtottak végre támadásokat, ami a feszültség további növekedését jelzi.