Amerikai, brit és francia állampolgárokat szólítanak fel Libanon és Irán elhagyására

A bejrúti amerikai nagykövetség arra szólította fel az állampolgárait, hogy „bármilyen elérhető jeggyel” hagyják el Libanont, hasonlóan a brit, a kanadai és a jordániai kormányokhoz, amelyek szintén óvatosságra intették állampolgáraikat a Hezbollah és Izrael közötti feszültség fokozódása miatt. A francia külügyminisztérium is hasonló lépéseket tett, különösen hangsúlyozva, hogy a Libanonban tartózkodó franciák használják ki a még elérhető kereskedelmi járatokat és mielőbb hagyják el az országot. Az Air France szombaton bejelentette, hogy meghosszabbítja a Párizs és Bejrút közötti járatok felfüggesztését legalább augusztus 6-ig.

Az amerikai nagykövetség felszólítása mellett David Lammy brit külügyminiszter is arra kérte a Libanonban tartózkodó brit állampolgárokat, hogy hagyják el a régiót, mivel a helyzet „gyorsan romolhat”. A kanadai diplomácia és Jordánia kormánya is hasonló felhívásokat tett közzé. A feszültség újabb eleme volt, hogy vasárnap rakéták indultak Izraelbe Libanon területéről, amelyeket az izraeli vaskupola nevű légvédelmi rendszer sikeresen elpusztított. A támadásokat a Hezbollah hajtotta végre, több tucat rakétát lőve ki az észak-izraeli Beit Hillel városára, de áldozatokról nem érkezett jelentés.

A múlt héten egy rakétatámadás ért egy futballpályát az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon, ahol tizenkettő gyermek és fiatal vesztette életét. Izrael a Hezbollahot tette felelőssé, és a társadalom komoly válaszcsapást követelt. Két nappal később Izrael légicsapást mért a terrorszervezet bejrúti központjára, mélyen Libanon területére.

Irán, amely a Hezbollaht támogatja, bejelentette, hogy megtorolja az izraeli lépést. Ali Baqeri Kani, az ország ideiglenes külügyminisztere kijelentette, hogy Irán „kétségtelenül használni fogja veleszületett és jogos jogait”, hogy „megbüntesse” Izraelt. A francia külügyminisztérium már pénteken figyelmeztette az Iránba utazó állampolgárokat, hogy hagyják el az országot, miután a régióban növekvő feszültségek komoly biztonsági kockázatokat jelentenek. Az iráni légtér lezárása esetén ugyanis nehézségekbe ütközhetne az ország elhagyása.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság katonai és konzuli személyzetet, valamint határőröket küldött a térségbe, hogy segítsenek az esetleges evakuálásokban. A Pentagon további hadihajókat és vadászgépeket telepített a térségbe, hogy segítsen megvédeni Izraelt az Irán és megbízottjai esetleges támadásaitól.

A feszültség további eszkalációjától tartva több ország is óva intette állampolgárait az Izraelbe utazástól. Kanada arra figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Izraelbe, és a Libanonba való utazástól már korábban is óvva intette őket. A magyar kormány 165 Libanonban tartózkodó magyar állampolgárt keresett meg az evakuálással kapcsolatban, a lehetőséggel 18-an éltek.

Az izraeli és iráni feszültség kezdetben 12 gyermek és tinédzser megölésével fokozódott a Golán-fennsíkon végrehajtott támadásban. Napokkal később a Hezbollah magas rangú parancsnoka, Fuad Shukr meghalt egy célzott izraeli légicsapásban Bejrútban. Órákkal ezután Iszmail Haníje Hamász-vezért meggyilkolták Iránban, a Hamász fő támogatójában. A közel-keleti feszültségek jelentősen fokozódtak azt követően, hogy Izrael az iráni fővárosban, Teheránban meggyilkolta Iszmail Haníje-t, a Hamász politikai vezetőjét. Egy nappal korábban egy izraeli csapás végzett Fuad Shukrral, a Hezbollah libanoni fegyveres csoport egyik vezető katonai parancsnokával Bejrútban. Stephane Sejourne francia külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton telefonbeszélgetésen osztották meg aggodalmukat a közel-keleti súrlódások fokozódása miatt.

Eközben vasárnap egy izraeli légicsapás ért egy sátrat egy kórházi területen belül Gáza központjában, legalább öt ember meghalt, és ezzel 19-re emelkedett a vasárnap megölt palesztinok száma. Az izraeli hadsereg közölte, hogy lecsapott egy militánsra, aki terrorista tevékenységet folytatott, és hogy másodlagos robbanásokat azonosítottak, ami arra utal, hogy fegyverek voltak a területen. A kórházkomplexum Deir al-Balah területén található, ahol az enklávé más részein zajló harcok miatt kitelepített emberek ezrei élnek.