A Vatikán nyilatkozata a 2024-es párizsi olimpia megnyitójáról

A Vatikán nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát bizonyos jelenetek miatt, amelyek a 2024-es párizsi olimpia megnyitó ünnepségén láthatóak voltak, bár nem részletezte, hogy pontosan melyekre gondol, valószínűleg Az utolsó vacsora ábrázolására utalva. Hangsúlyozták mások hitbeli meggyőződéseinek tiszteletben tartásának fontosságát, miközben elismerték a szólásszabadság jogát.

A Vatikán állítása szerint "bizonyos jelenetek, amelyek a Párizsi Olimpiai Játékok megnyitó ünnepségén láthatóak voltak, szomorúságot keltettek a Szentszékben, és csatlakozniuk kell azokhoz a hangokhoz, akik sajnálatukat fejezték ki a sok keresztény és más vallású hívőnek okozott sérelem miatt" . A nyilatkozatban kiemelték a mások hitbeli meggyőződéseinek tiszteletben tartásának fontosságát egy olyan globális eseményen, mint az olimpia .

A Vatikán francia nyelvű közleményében sajnálkozását fejezte ki a megnyitó ünnepség vitatott jelenete miatt. A kritikusok szerint a jelenet Az utolsó vacsora paródiáját adta elő transzvesztita színészekkel, míg a szervezők szerint a jelenet egy Dionüszosz ünnepét ábrázoló festménytől volt ihletve, és bocsánatot is kértek a félreértésekért . A Vatikán hangsúlyozta, hogy nem szabad gúnyolódni a vallási meggyőződésekkel egy olyan globális eseményen, amely a közös értékek ünneplését hivatott szolgálni, és hogy a szólásszabadság határait mások tiszteletben tartásával kell meghúzni .

A Vatikán szomorúságát fejezte ki a párizsi olimpia megnyitó ünnepségén látható botrányos és istenkáromló jelenetek miatt. A Vatikán állítása szerint nem szabadna megengedni, hogy mások vallási hiteit kigúnyolják egy ilyen rangos eseményen. A jelenetek, amelyek egy drag queen és transzvesztita felvonulást ábrázoltak Az utolsó vacsora, Jézus Krisztus és az apostolok képében, világszerte felháborodást váltottak ki. Különböző személyiségek, köztük Donald Trump, Matteo Salvini és Marion Maréchal is elítélték az ábrázolást. A Vatikán eddig hallgatott az ügyben, de most nyilvánosan is csatlakozott azokhoz a véleményekhez, amelyek a sérelmek miatt sajnálkozást fejeztek ki .