A hidegháború óta nem látott fogolycsere történt Oroszország és a Nyugat között

Vlagyimir Putyin orosz elnök vörös szőnyegen fogadta a Moszkvába érkező nyolc embert, akik a hidegháború óta eltelt idő legnagyobb fogolycseréjének résztvevői voltak. Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök a marylandi Andrews támaszponton üdvözölte a szabadon engedett amerikaiakat és szövetségeseket.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, a hazatérő nyolc embernek azt mondta: „Egy percre sem feledtünk titeket”. Közöttük volt Vagyim Kraszikov, akit Berlinben lőttek agyon egy emigráns csecsen vezetőt, és minden valószínűség szerint az FSZB bérgyilkosa volt. A többi hét oroszt kémkedésen kapták a Nyugat különböző államaiban. Kraszikov Németországban töltötte életfogytiglani szabadságvesztését, de most szabadon engedték, és Putyin egy hatalmas vörös szőnyeget terített az érkezésükhöz.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov elismerte, hogy Kraszikov az FSZB-nek dolgozott, és az orosz titkosszolgálat, az FSZB titkos elitalakulatánál, az „Alfánál” teljesített szolgálatot, valamint az orosz elnök biztonsági szolgálatának is a tagja volt.

Az Egyesült Államok felé tartó 16 személy között volt Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki, akit álhírek terjesztése miatt ítéltek el 25 év börtönre, valamint a Fehéroroszországban bebörtönzött német zsoldos, Rico Krieger és Ilja Jasin orosz ellenzéki politikus. Emellett szabadulhattak azok az aktivisták is, akik korábban Alekszej Navalnij központjának dolgoztak.

Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere, aki kémkedés vádjával 16 év börtönbüntetésre ítélték, és Paul Whelan amerikai tengerészgyalogos, akit szintén kémkedésért ítéltek el 16 évre, szintén szabadon engedték. Gershkovichot tavaly márciusban tartóztatták le Jekatyerinburgban, mert állítólag a CIA megbízásából gyűjtött titkos információkat egy közeli orosz tankgyártóról.

A fogolycserével szabadult férfiakat szállító repülőgép helyi idő szerint hajnali fél 5-kor szállt le a marylandi Andrews támaszponton. Biden elnök és Harris alelnök fogadta őket, ahol az elnök örömtelinek nevezte a pillanatot és kiemelte a szövetségeseik hozzájárulásának fontosságát. Kamala Harris „hihetetlen nap”-nak nevezte az eseményt, és kiemelte, hogy a fogolycsere sikere egy olyan elnökről tanúskodik, aki érti a diplomácia erejét.

Paul Whelan, az egykori amerikai tengerészgyalogos, 2043 nappal ezelőtt került orosz fogságba. A letartóztatásakor éppen egy barátja és egy orosz nő esküvőjére érkezett Moszkvába, és a Kremlben vezette körbe a vendégeket. Az FSZB ügynökei a moszkvai szállodai szobájában tartóztatták le, és kémkedés vádjával 16 évre ítélték.

Az amerikai elnök újságíróknak azt nyilatkozta, különösen nagy hálával tartozik a német kancellárnak, mert a megállapodás létrejöttéhez jelentős engedményre volt szükség Berlin részéről, mivel kezdetben nem volt hajlandó az orosz fél által kért személy elengedésére. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is köszönetet mondott a nemzetközi partnereknek, köztük Németországnak, Lengyelországnak, Norvégiának, Szlovéniának és a török kormánynak az Oroszországgal megkötött fogolycsere-megállapodás eléréséért.

A fogolycsere tényét üdvözölte és őszinte örömét fejezte ki az amerikaiak kiszabadulása miatt a Kongresszus alsóházának külügyi bizottságának elnöke is. A republikánus Michael McCaul ugyanakkor aggodalmát is hangoztatta és úgy fogalmazott, veszélyes üzenete lehet annak, hogy a Biden-adminisztráció alku tárgyává teszi azt, hogy ártatlan amerikaiak szabadon engedése érdekében orosz bűnözőket engedjen el.

A nagyszabású fogoly-csere egyezség 24 embert érintett, köztük 3 amerikai állampolgárt. Rajtuk kívül oroszországi börtönökből 3 német állampolgár is visszanyerte szabadságát, valamint politikai okokból bebörtönzött 8 orosz ellenzéki aktivista és egy Herman Moyzhes nevű ügyvéd. A fogolycsere részeként egy további német állampolgárt fehéroroszországi börtönéből engedtek szabadon.

A fogolycsere részleteiről szóló amerikai összegzések 8, a nyugati országok által elengedett orosz állampolgárról szólnak. Amerikai börtönből hárman szabadultak, míg Szlovénia két kémkedésért elítélt oroszt, Norvégia és Lengyelország egy-egy, szintén kémkedésért elítélt orosz állampolgárt engedett el.

Török összesítések szerint 26 embert érintett az egyezség tekintettel arra, hogy biztonsági források szerint két gyereket is átadtak az orosz félnek.

A fogolycsere-megállapodás előzményeiről CNN hírtelevízió egy fehér házi tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy idén februárban a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia idején Kamala Harris amerikai alelnök teljesen szűk körben, csupán egy-egy tanácsadó részvételével tárgyalt az ügyről Olaf Scholz német kancellárral. A közlés szerint ezen a megbeszélésen az amerikai politikus nyomást gyakorolt a német kormányfőre annak érdekében, hogy egyezzen bele Vagyim Kraszikov elengedésébe.

A fogolycsere részeként szabadon engedett amerikaiak között volt Alsu Kurmasheva, a Szabad Európa újságírója is. A három amerikai állampolgárt a Maryland-i katonai repülőtéren néhány újságíró és családtagjaik mellett Joe Biden és Kamala Harris alelnök fogadták, ahol a WSJ beszámolója szerint hősöknek járó fogadtatásban részesült a három amerikai.

Biden üdvözlésük után újságíróknak arról beszélt, hogy a szövetségek különbséget tudnak tenni, majd dicsérte Olaf Scholz német kancellárt és Robert Golob szlovén miniszterelnököt, akik nélkül a fogolycsere nem történhetett volna meg.

A Fehér Ház egy videót is megosztott, amelyben az Ovális Irodából a korábban Oroszországban foglyul tartottak hozzátartozói telefonon pár szót válthattak szeretteivel. A videóban Joe Biden köszönti a szabadságukat visszaszerzőket, és elmondta, hogy jelenleg mindenki felfokozott érzelmi állapotban van, és régóta jogtalanul tartották őket fogva, emiatt örülnek, hogy hazatérhetnek.

A kiszabadított foglyokat Texasba szállítják, ahol orvosi vizsgálatoknak vetik alá, hogy fizikai és mentális egészségüket megvizsgálják, majd megkezdjék a reintegrációs programjukat.

A megállapodással egyébként nem mindenki elégedett, ugyanis annak nem volt részese a 63 éves amerikai tanár, Marc Fogel, akit így továbbra is Oroszországban tartanak fogva, immáron már harmadik éve. Sajtóhírek szerint Bidenék őt is szerették volna kiszabadítani, de ez nem jött össze.