Ingyenes állami diákjogosítvány és a katonák oktatási szerepvállalása

A kormány külön rendeletben határozza meg az ősztől érvényes ingyenes állami diákjogosítványra vonatkozó szabályokat, melyek értelmében a végzős középiskolások számára az elméleti képzést elektronikus távoktatás keretében, a gyakorlati oktatást pedig átképzett katonák biztosítják.

A program szeptembertől kezdődően százezer végzős diákot érint előnyösen, azonban 281 köznevelési intézmény számára többletterhet jelenthet az adminisztráció és az infrastruktúra biztosítása miatt. A diákok számára az állam ingyenesen biztosítja a "B" kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzésének lehetőségét.

A középiskolák feladata lesz a tanfolyam és a vizsga szervezése, melyet zárt rendszerű elektronikus távoktatás keretében végeznek el. Az állam által akkreditált digitális tananyagokkal biztosítják a szükséges ismereteket. A gyakorlati oktatás ingyenes lesz, és a vizsgadíjakhoz is igényelhető állami támogatás, maximum 50 ezer forint értékben.

A gyakorlati órákra a Honvédelmi Minisztérium állományát és eszközeit használják fel, és már folyamatban van az oktatók képzése, valamint a szükséges járművek beszerzése. A diákjogosítvány megszerzésének folyamata online jelentkezéssel kezdődik, és a középiskolák tájékoztatják a tanulókat a képzésről és a jelentkezés módjáról.

A katonák oktatási szerepvállalása kapcsán tiltakozások is kialakultak. A Szülői Hang és az aHang aktivistái pénteken könyveket és egy petíciót vittek a Honvédelmi Minisztériumhoz, tiltakozva az ellen, hogy tiszteket és altiszteket vezényeljenek oktatói munkára a tankerületekhez. A tiltakozók szerint az iskolákban nem katonákra, hanem empátiára, rugalmasságra, gyermekszeretetre és elkötelezettségre van szükség. A minisztérium munkatársa átvette a petíciót, és a tárca harminc napon belül köteles válaszolni a benne foglaltakra.

A Szülői Hang és az aHang egy petíciót és húszezer aláírást vitt pénteken a Honvédelmi Minisztériumhoz. A résztvevők az ellen tiltakoztak, hogy katonákat vezényelhessenek az iskolákba akár oktatói munkára is. A két civilszervezet képviselői egy kézikocsinyi tankönyvet is átgurítottak az ELTE bölcsészkaráról a minisztériumhoz. Az aHang szóvivője, Szalóki Viktor beszédében elmondta, azt javasolják Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek, iskolakezdés előtt „osszon ki néhány kötetet azoknak is, akik kitalálták ezt a bődületes ostobaságot”. A HM munkatársai megígérték, továbbítják a petíciót Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek. A civilek 30 napot adtak a honvédelmi miniszternek, hogy reagáljon a petícióra és adjon választ arra, mi az oka és célja a honvédek iskolákba vezénylésének, és pontosan milyen képzésekkel fogják őket pedagógusnak átképezni.

: article-1 : article-2 : article-3