Oroszország állítása szerint megsemmisítették az amerikai légvédelmet Ukrajnában, miközben India modernizált T-90-es harckocsikat vesz át

Oroszország védelmi minisztériuma bejelentette, hogy megsemmisítettek három amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszert Ukrajnában, de ezt bizonyítékokkal nem támasztották alá. Eközben India az első tíz darab korszerűsített T-90 Bhishma Mk-3 harckocsit vette át, amelyekkel az elkövetkező öt évben összesen 464 egységgel bővítik hadseregüket.

Az orosz-ukrán háborúban nem ritka, hogy az orosz védelmi minisztérium hangzatos jelentésekkel reagál az ukrán fél nagy bejelentéseire. Legutóbb az amerikai F-16-os vadászgépek Ukrajnába érkezésének hírére jelentették be, hogy három Patriot légvédelmi rakétarendszert semmisítettek meg, azonban ezt semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá. Korábban hasonlóan gyors reakcióként az M2 Bradley gyalogsági harcjárművek amerikai átadását követően az oroszok állítása szerint már az első példányokat is kiütötték.

Az orosz források szerint több Patriot indítóüteget is kilőttek, de csak két darab megsemmisüléséről van bizonyíték. A Kyiv Post oroszellenes gerillák információira hivatkozva arról számolt be, hogy az oroszok legalább egy Buk-M2-es légvédelmi rendszert vittek közelebb a frontvonalhoz, kifejezetten az F-16-os vadászbombázók támadásainak elhárítására. A Buk-rakétarendszer képes lehet lelőni egy F-16-ost, de a vadászbombázók HARM-rakétákkal is felszerelhetők, amelyek kifejezetten légvédelmi rendszerek elleni védekezésre szolgálnak.

Más fronton, India megerősíti haderejét a T-90 Bhishma Mk-3 harckocsikkal, amelyeket egy 2019-es szerződés értelmében szereznek be. Az első tíz darabos szállítmány után a következő öt évben további harckocsik érkeznek majd. A T-90 Bhishma Mk-3 jelentős honosítással büszkélkedhet, hiszen az alkatrészek 83%-a indai gyártású, és a hajtómű is helyben készül.

A T-90 Bhishma Mk-3-at egy 1130 lóerős dízelmotor hajtja, amely akár 60 km/h sebességet és 550 km-es hatótávolságot tesz lehetővé. A harckocsi 125 mm-es főágyúval, koaxiális géppuskával és opcionális légvédelmi géppuskával van felszerelve, továbbá hőérzékelő rendszere és lézeres távolságmérője is van, amelyek éjszaka is képesek akár 8 km-es távolságban lévő célpontokat felderíteni. A Kontakt-5 robbanásveszélyes reaktív páncélzat pedig fokozott védelmet nyújt a harckocsinak.

Ugyanakkor az Oryx információi szerint Ukrajnában már legalább 100 darab T-90-es harckocsit semmisítettek meg. Ezzel párhuzamosan Ukrajna is fejleszti saját fegyverarzenálját: a Babajaga bombázódrónt, amely egy nehéz mezőgazdasági drónból átalakított bombázó robotgép, továbbfejlesztették. Az új változat már szinte teljesen halk, ami nehezíti az észlelését, bár kevesebb robbanószert képes szállítani. A drónokat többnyire éjjel használják, és hatalmas rombolásra képes tölteteket juttatnak célba. Az orosz katonák beszámolói szerint a halkabb változat nehezebben észlelhető, ami új kihívást jelent a védekezésben.