A tőzsdék mélyrepülése: a piacok évek óta nem látott zakóját élik meg

A globális tőzsdék jelentős esést szenvedtek el, különösen a növekedési részvények iránti érdeklődés hanyatlott. A japán piac összeomlása és az amerikai gazdasági adatok recessziós félelmeket keltettek a befektetők körében.

A tőzsdék július-augusztusi teljesítménye hagyományosan gyengébb, és ez idén sem volt másképp. A magyar piac is gyenge pillanatokat élt meg, de a japán és az amerikai piacokon tapasztalt esések még ennél is nagyobb aggodalmat váltottak ki. A New York-i tőzsdén a Nasdaq 100 index 2,44 százalékkal esett, míg a Nikkei 225 index 5,8 százalékkal zuhant, ami 2020 márciusa óta a legnagyobb pánikhullámot jelentette a japán tőzsdén.

Az amerikai gazdasági adatok sem festenek rózsás képet. Az ISM beszerzési index gyenge eredménye és a növekvő munkanélküliségi kérelmek száma erősítették a recessziós félelmeket. A Fed által figyelt payroll adatok is negatívan értékelhetők, hiszen a foglalkoztatottság növekedése elmaradt a várakozásoktól, és a munkanélküliségi ráta is emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1331,95 pontos, 1,81 százalékos csökkenéssel 72 218,86 ponton zárt pénteken. A magyar tőzsdén a BUX-index 1,8 százalékos csökkenéssel zárta a napot, és bár közép- és hosszú távon emelkedő trendről beszélhetünk, a 20 napos mozgóátlaga alá kerülés rövidtávú eső trendre utal. A hazai blue chipek közül a Magyar Telekom árfolyama emelkedett, míg a Mol, a Richter és az OTP árfolyama esett.

A következő napokban a magyar tőzsdén is fokozott figyelemmel kísérhetjük a vezető részvények teljesítményét, hiszen a második negyedéves eredmények közzététele várható. A legnagyobb forgalmat az OTP papírjai generálták, de a Richter, a Mol, a Magyar Telekom és az Opus részvényei is az öt legnagyobb forgalmú részvény között szerepeltek. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a romló nemzetközi hangulat miatt aggódnak a befektetők, különösen az amerikai gazdaság lassulása miatt, ami ronthatja a következő negyedévek kilátásait. A BÉT azonban jobban teljesített, mint a legtöbb európai tőzsde, amelyek 2 százaléknál nagyobb csökkenéssel fejezték be a hetet.

A Mol árfolyama 18 forinttal, 0,64 százalékkal 2802 forintra csökkent 839,7 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 540 forinttal, 2,91 százalékkal 18 020 forintra esett, forgalmuk 9,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 0,74 százalékkal 1094 forintra erősödött, forgalma 289,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 230 forinttal, 2,25 százalékkal 10 000 forintra gyengült, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el. A BUMIX 6689,28 ponton zárt pénteken, ez 64,88 pontos, 0,96 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.