Nők közé engedett férfi, vagy teljes jogon nőként versenyző sportoló? Imane Helif körül áll a bál az olimpián

Világszinten és itthon is a közérdeklődés középpontjába került az olimpiai boksztorna, de nem a sportteljesítmények miatt: az egyik női bokszoló, Imane Helif nemével kapcsolatban merültek fel kérdések. Helif nőként született, és női mezőnyben is versenyzett egész életében, de tavaly a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) kitiltotta a világbajnokságról, mert állítólag X és Y kromoszómákat is találtak nála egy vizsgálatban. A párizsi olimpián Helif mellett a tajvani Lin Jü-ting is indulhat a női mezőnyben, akiket az IBA kitiltott a 2023-as női világbajnokságról.

Az IBA elnöke, Umar Kremlev szerint a sportolók nem feleltek meg a felállított szabályoknak, és mindkettőjüknél találtak X és Y kromoszómákat. Az IBA a tavalyi világbajnokságon végzett tesztekről csak annyit közölt, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak, melynek eredményét azonban nem hajlandók nyilvánosságra hozni.

Rengeteg találgatás kering az interneten Helifről, de egyik érintett sportoló sem nyilatkozott eddig a nemi hovatartozásáról. Nagy eséllyel az lehet a helyzet, hogy Helif és Jü-ting is interszexuális. Az interszexualitás azt jelenti, hogy a genetikai nem, a nemi szervek és a másodlagos nemi jellegek között ellentmondások észlelhetők. A DSD (differences in sex development, különbségek a nemi fejlődésben) esetében lehet, hogy valaki férfi külső nemi jegyekkel születik, mégis biológiailag nő, vagy éppen fordítva.

A DSD esetében általában két genetikai zavar miatt alakul ki a férfias jelleg: az androgén-inszenzitivitási szindróma (AIS), illetve a 5-alfa-reduktáz enzimhiány. Az AIS-nél megfigyelhető a nagyobb tesztoszteronszint, de csak a vérben, más sejtekben nem, így az ilyen atlétáknak feltételezhetően nincs nagyobb esélyük másoknál a versenyeken. A másik genetikai eredetű szindrómánál viszont erősebb a férfi hormonok termelődése, ami fizikai előnyöket is biztosíthat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője, Mark Adams szerint ez nem egy transzügy, és figyelmeztetett, hogy az egésznek nem szabad boszorkányüldözésig fajulnia. A NOB szerint az, hogy ezek a sportolók mindig is a női kategóriában versenyeztek, ráadásul magas szinten, igazolja, hogy ott a helyük az olimpián is.

A NOB és az IBA közötti eltérés a kvalifikációs feltételekben rejlik. A tokiói olimpia előtt a bundabotrányok miatt a NOB felfüggesztette az IBA-t, és az olimpiai tornát, illetve az idei párizsi játékok kvalifikációját és versenyeit már a NOB maga, vagyis az erre kijelölt Boxing Unit (Ökölvívó Egység) bonyolítja. Mind Helif, mind Jü-ting megfeleltek ezeknek a feltételeknek.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség tiltakozik Helif meccsei ellen. A MOB szerint a női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező versenyzők indulhassanak. A szakszövetség hivatalos levelet is küldött a NOB-nak.

Helifnek nem ez az első olimpiája, a tokiói versenyen is elindult, de csak a negyeddöntőig jutott. A 2023-as vébéről sem előzetesen, hanem közben zárták ki. Helif élete első két vébéjén rögtön az első körben kikapott, a 2022-es világbajnokságon már a döntőig jutott.

A bokszoló Hámori Luca kijelentette, hogy nem tudják elijeszteni, és mindent meg fog tenni a győzelemért a férfias külsejű algériai Iman Helif elleni negyeddöntőjében. Hámori szerint nem foglalkozhat ezzel most, és minden tőlem telhetőt meg fog tenni a győzelem érdekében. Hámori Luca a szombati negyeddöntőben már az elődöntős szereplésért, tehát biztos éremért bokszol. Az algériai öklözőt tavaly kizárták a világbajnokságról, miután túl magas volt a tesztoszteronszintje. Iman Helif csütörtökön a nyolcaddöntőben az olasz Angela Carinit győzte le, aki az egyoldalú küzdelmet alig 46 másodperc után feladó Carini nem volt hajlandó kezet fogni ellenfelével, és igazságtalannak nevezte a helyzetet. Hámori Luca közösségi oldalán azt írta: "Ami a következő mérkőzésemet illeti: nem tudnak elijeszteni! Ha fiú, ha lány, én le akarom győzni" és hozzátette, hogy "Én sem tartom fairnek, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani. Tudom, miért jöttem ide, tudom, mik a céljaim. Egyet megígérhetek: minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a győzelem érdekében és küzdeni fogok, amíg csak lehet".

A magyar sport nagy alakjai is megszólaltak a botrányról. Kásás Tamás, Erdei Zsolt, Kovács „Kokó” István és Miló Viktoria kifejtették véleményüket a kialakult helyzetről. Erdei Zsolt szerint nehezen talál szavakat, és úgy véli, ha biológiailag Helif férfi, nem szabadna nők között bokszolnia. Kovács István szerint az AIBA és a NOB előírásai eltérnek, és az atlétikában a kromoszómaproblémás nők indulása nem csak igazságtalan, de a küzdősportokban veszélyes is. Miló Viktória felháborodottan nyilatkozott, hogy megengedik, hogy egy férfi üssön egy nőt, és arra kérte Hámori Lucát, hogy vigyázzon magára. A közösségi médiában Elon Musk és J.K. Rowling is sportszerűtlennek nevezték a NOB döntését, míg az Algériai Olimpiai Bizottság elítélte a Helif elleni „alaptalan” támadásokat.

Miló Viktória, a korábbi profi ökölvívó és többszörös világbajnok, TikTok-videóban fejtette ki véleményét az esetről, amelyet az rtl.hu is észrevett. Miló szerint a NOB nagyot hibázott, hogy engedte indulni az algériai sportolót, és felháborítónak tartja, hogy megengedik, hogy egy férfi üssön egy nőt a világ szeme láttára. Hozzátette, hogy ez egy sport, ahol nagyon számít a genetika, és nem érti, hogy a NOB hogyan engedhette meg ezt. Miló Viki Hámorinak is üzent, azt kérte tőle, hogy „nagyon-nagyon vigyázzon magára, nagyon sok lábmunka legyen, és próbálja kipofozni az algériai ellenfelét”.