Romániai kiskérődzők pestise: több százezer állatot öltek le

Romániában a kiskérődzők pestise (ppr) miatt már 218 ezer juhot és kecskét kellett leölni, a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A fertőzés elsősorban a Fekete-tenger partvidékén jelent meg, de az ország nyugati részén, Temes megyében is észlelték, ami veszélyezteti a magyarországi állományokat is.

Július 17-én azonosították először a kiskérődzők pestisét Romániában, és azóta 37 aktív fertőző gócot találtak az országban. A fertőzés főként a Fekete-tenger partvidékén, Dobrudzsában terjed, ahol 19 különböző méretű farmon és 19 háztáji gazdaságban jelent meg, több mint 206 ezer állatot érintve. A magyar határtól 150 kilométernyire, Temes megyei Nagyzsámon is találtak fertőzött állatokat, ahol 12 500 juhot kellett leölni.

A román állategészségügyi szakhatóság szerint a járvány megfékezésében a gazdasági szereplőknek van döntő felelőssége, mivel a fertőzést csak a beteg állatok terjesztik. A betegség behurcolásának fő kockázata a beteg, vagy a szükséges állategészségügyi okmányokkal nem rendelkező állatok behozatala, valamint a juh- és kecskeállomány szabálytalan adásvétele.

A kiskérődzők pestise emberre nem veszélyes, de a kiskérődzők egyik legfertőzőbb betegségének számít, mely lázzal, szem- és orrfolyással jár, és gyakran az állat pusztulását okozza. A betegség július első felében tört ki Görögországban, ahonnan már az Európai Unió egyik tagállamába sem lehet juhot és kecskét szállítani.

Romániában a statisztikai hivatal 2023 decemberében 11,7 millióra becsülte a juh- és kecskeállományt. Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívása értelmében az állattartóknak azonnal értesíteniük kell az állatorvosokat és az állategészségügyi hatóságot, ha a kiskérődzők pestisére utaló jeleket észlelnek. Az idén érkezett romániai juh és kecske szállítmányokat át kell vizsgálni, a tranzitszállítmányokat pedig fokozottan ellenőrzik, a hatósági figyelem kiterjed az illegális állatszállítmányokra, valamint a Romániába és Görögországba irányuló kivitelre is. Megjelenése súlyos gazdasági károkat okoz, ezért nagyon fontos a behurcolás megakadályozása.