Sztojka Attila vezetésével jön létre az új romapolitikai államtitkárság

Sztojka Attila, aki korábban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosként tevékenykedett, most egy újonnan alakuló romapolitikai államtitkárság élére kerül.

A kormány visszavonta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kinevezését, aki a Népszava információja szerint egy újonnan létrehozandó belügyminisztériumi államtitkárság vezetője lesz. Sztojka Attila kormánybiztosi kinevezését szeptemberrel visszavonták, mivel ő veszi át a Belügyminisztérium új államtitkárságának irányítását. A Népszava információi szerint a Fülöp Attila által vezetett gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságot több részre bontják, és ennek keretében jön létre az új romapolitikai államtitkárság. Az államtitkárság feladatai közé tartozik majd a társadalmi felzárkózás, a teljes csődben lévő Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a jelentős pénzek fölött rendelkező Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) felügyelete.

A kinevezés hírét a Népszava több forrása is megerősítette, bár hivatalos megerősítés még nem történt. Sztojka Attila korábban a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójaként dolgozott, majd 2021 nyarán nevezték ki roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak, és 2022-ben második alkalommal is kinevezték, annak ellenére, hogy botrányba keveredett. A politikus a 2022-es parlamenti választásokon a Fidesz listájáról került be az Országgyűlésbe, Farkas Flóriánt váltva.

A Népszava megkereste Sztojka Attilát és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is az ügyben, de választ egyelőre nem kaptak. Sztojka Attila a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) elnökeként is ismert, amely szervezet a június 9-én tartott országos roma nemzetiségi választáson fölényesen győzött, de a választás után megbízólevelét nem vette át, mivel az ORÖ képviselőjeként összeférhetetlenség miatt nem lehetne államtitkár, és a parlamenti mandátumától is meg kellene válnia.