Júliusi üzemanyagárak: Magyarország kedvezőbb helyzetben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint júliusban Magyarországon a benzin és a gázolaj átlagára alacsonyabb volt a szomszédos országok átlagáránál, de magasabb a régiós átlagnál. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye alapján ez a kormány intézkedéseinek köszönhető.

A KSH legfrissebb adatai szerint júliusban a benzin átlagára 8 forinttal, míg a gázolajé 3 forinttal maradt el a szomszédos országok átlagárától. Az NGM kiemelte, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutasok Szövetségének javaslata alapján finomhangolták az üzemanyagstatisztikai összehasonlítás módszertanát, így a heti összehasonlítás helyett havonta történő statisztikai összevetésekkel követik nyomon az üzemanyagárakat.

Az EU Weekly Oil Bulletin adatai szerint a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára Magyarországon júliusban 612 forint volt, ami 8 forinttal, 1,3%-kal volt magasabb a régiós, 604 forintos átlagértéknél, de 1,3%-kal, azaz 8 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok 620 forintos átlagáránál. A dízel üzemanyag havi átlagára hazánkban 621 forintot tett ki, ami 18 forinttal, 3,0%-kal haladta meg a régiós 603 forintos átlagárat, de 0,5%-kal, azaz 3 forinttal volt alacsonyabb a szomszédos államok 624 forintos átlagáránál.

A közlemény szerint a magyar üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, ami összhangban áll a kormány célkitűzéseivel. A NGM hangsúlyozza, hogy a kormány elvárása, hogy a magyar családok védelme érdekében az üzemanyagkereskedők a jövőben is tartsák az árakat a szomszédos országok átlagára alatt.

Júliusban Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Az előző havi adatokhoz képest Csehországban csökkent a legnagyobb mértékben, 9 forinttal a benzin ára. A dízelolaj júliusi átlagára Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában több mint 15%-kal kisebb volt annál. Romániában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 36 forintos növekedés.

: Article-1 : Article-2 : Article-3