Európa csúcsán a magyar ingatlanárak

Európában példátlan mértékben, több mint 290 százalékkal emelkedtek a magyar ingatlanárak, ami azt jelenti, hogy az idei első negyedévben az átlagos négyzetméterár megközelítette az 1,2 millió forintot. A magyar ingatlanpiac ezzel az EU 27 tagállamának összesített lakáspiaci árindexét messze meghaladva, a 2015. évi bázis közel 291 százalékát érte el.

Az idei első negyedévben a használt lakások ára 5,3, az új lakásoké pedig 4,6 százalékkal nőtt. A használt lakások 165, az újak 213 százalékkal voltak drágábbak, mint 2015-ben. A lakásépítés költségeinek növekedése is jelentős volt, az új lakások ára a 2015. évihez képest háromszorosára, a lakásépítés költsége pedig több mint kétszeresére emelkedett.

A magyar ingatlanpiac azonban nem csak az árak tekintetében mutat kiemelkedőt, hanem az eladott lakások számának növekedésében is. A tavalyi 23 százalékos csökkenés után idén 36 százalékkal több lakást adtak el.

Európában Magyarország áll az élen az ingatlanárak emelkedésében. Az Eurostat adatai alapján az EU 27 tagállamának összesített lakáspiaci árindexe a 2015. évi bázis 149 százalékát tette ki, míg Magyarországon ez az arány 290,7 százalék volt. A magyarországi összevont lakásárindex az éves szinten mért 9,1 százalékos emelkedés után továbbra is a legmagasabb az adatot közlő országok sorában.

A nemzetközi összehasonlításban Bulgária, Magyarország és Lengyelország mutatott kiugró áremelkedést az idei első negyedévben. Ezzel szemben Dániában és Franciaországban nagyobb arányú árcsökkenést mértek. A szomszédos országok közül éves szinten Ausztriában és Szlovákiában árcsökkenés következett be, míg Romániában és Szlovéniában az árak emelkedtek.

Az Erste Csoport jelentős profitról számolt be, 2024 első hat hónapjában 2,97 milliárd eurós működési eredményt ért el, ami 10,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó nyereség 1,63 milliárd euró volt, ami több mint 646 milliárd forintnak felel meg, és a csoport részvényenként 3 eurós osztalékot javasol a 2024-es pénzügyi évre.

Az Erste Csoport működési eredményének növekedése a működési bevételek erőteljesebb növekedését tükrözi, míg a költség/bevétel arány 47,9 százalékról 46,1 százalékra javult. A nettó kamatbevétel és a nettó díj- és jutalékbevétel is emelkedett, míg a nettó kereskedési eredmény csökkent. A működési bevétel 5522 millió euróra emelkedett, és a működési eredmény jelentősen, 2974 millió euróra nőtt.

Az Erste Csoport javította előrejelzését, és 2024-ben 15 százalékot meghaladó ROTE elérését várja, összességében stabil működési eredményt és ennek következtében 50 százalék alatti költség/bevétel rátát vár. Az Erste Csoport elsődleges piacain javuló GDP-növekedés várható, és az inflációs nyomás lefelé mutató trendet követ. Az Erste Csoport mintegy 5 százalékos nettó hitelnövekedésre számít, és a kockázati költségek alacsony szinten maradnak 2024-ben. A CET1 mutató erős maradása mellett az Erste Csoport rugalmasabb fúziós és felvásárlási tevékenységet tervez.

Az Erste Csoport Magyarországon az első fél évben 96 millió euró, míg Ausztriában 20 millió euró bankadót fizetett. A vállalati ügyfeleknek újonnan folyósított fenntartható hitelek volumene megduplázódott 2,1 milliárd euróra, és az értékpapírmegtakarítási programok száma 23 százalékkal 1,3 milliárd euróra nőtt. Az Erste csoport igazgatósága, a kialakított osztalékpolitikáját folytatva, részvényenként 3 euró osztalékot javasol a 2024-es pénzügyi évre.