Donáth Anna vádemeléssel szembesül

Donáth Anna, a Momentum korábbi elnöke és EP-képviselője, hivatalos személy elleni erőszak vádjával került gyanúsítotti státuszba, miután a Fővárosi Nyomozó Ügyészség idézést küldött számára.

Donáth Annát csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjával gyanúsítják. Az eset 2022-ben történt, amikor Donáth "testével védte Iványi Gábort", megakadályozva ezzel egy adóhatósági razziát. Donáth tagadja az erőszak alkalmazását, azt állítva, hogy az ártatlan lelkész védelmében cselekedett. A vádak szerint Donáth akár két- és nyolcéves börtönbüntetésre is ítélhető, ha bűnösnek találják.

Az ügyészség nyolcéves börtönbüntetést kér Donáth Annára, aki részt vett az Oltalom Egyesület által szervezett tüntetésen 2022 februárjában, Iványi Gábor vezetésével. A vádak kapcsolódnak egy két évvel ezelőtti incidenshez, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal razziát tartott az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület székházánál. Iványi szintén hivatalos személy elleni erőszak vádjával szembesül, ami öt- és tízéves börtönbüntetést vonhat maga után.

Donáthnak szeptember 5-én kell megjelennie az ügyészségen, különben pénzbírsággal sújthatják. Európai parlamenti mentelmi jogát elvesztette, miután az Európai Parlament nem függesztette fel azt. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérelmeket 2023 decemberében nyújtották be. Donáth és Iványi egyaránt tagadják a vádakat, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Donáth Anna politikai bosszúnak és megfélemlítésnek tartja az ügyet, és azt állítja, hogy videofelvételek bizonyítják, nem alkalmaztak erőszakot a tüntetés során. Facebook oldalán kifejtette, hogy minden mozdulata egy idős és ártatlanul meghurcolt lelkész védelmére irányult, és bár két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, nem tudnak megfélemlíteni. Korábban az Európai Parlament is vizsgálta az ügyet, és megtagadta a mentelmi jog felfüggesztését, mivel nyilvánvalónak tartották, hogy az ügy politikai bosszú, koncepciós eljárás és jogi terror.