Kós Hubert a II. kerület új díszpolgára

Kós Hubert olimpiai bajnoki címet szerzett 200 méter hátúszásban, ezzel automatikusan a II. kerület díszpolgára lett, amit Őrsi Gergely polgármester jelentett be.

Kós Hubert csütörtök este aranyérmet nyert a 200 méter hátúszásban, így ő lett a magyar küldöttség negyedik érmese és első aranyérmese a 2024-es párizsi olimpián. A II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely a Facebook-oldalán keresztül jelentette be, hogy Kós Hubert a kerület új díszpolgára.

A polgármester szavai szerint Buda büszke a bajnokaira, és ezért három évvel ezelőtt hoztak egy döntést, miszerint minden olimpiai aranyérmes a II. kerület díszpolgára lesz. Őrsi Gergely hozzátette, hogy ezzel a gesztussal fejezik ki hálájukat, büszkeségüket és elismerésüket az olimpiai bajnokok felé.

Ez a hagyomány 2021-ben kezdődött, amikor Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó lett a kerület díszpolgára. Kós Hubert most csatlakozik a díszpolgárok sorához, mint a legújabb olimpiai aranyérmes, aki a 21 éves, 2023-ban világbajnok magyar sportolóként érdemelte ki ezt a megtiszteltetést.

Kós a 200 méteres hátúszás döntőjében hatalmas hajrával megelőzte az addig vezető görög Apostolos Christou-t, és 1.54.26-os időeredménnyel elsőként ért célba. Az úszó azt mondta, az utolsó fordulóban az futott át rajta, hogy milyen kemény edzéseket végzett az elmúlt egy évben, és muszáj volt megnyernie a döntőt. Azt mondta, úgy jött ki a döntőre, mint bármelyik másik versenyére, nem nézett ki a közönségre és az öt karikára, csak a medencére koncentrált.

Kós Hubert 2022-ben jelentette be, hogy egyetemi tanulmányait Amerikában folytatja, Arizonában pedig Bob Bowman lesz az edzője, aki minden idők legeredményesebb úszóját, Michael Phelpset is felkészítette. Az amerikai egyetemi úszórendszerből most először profitált a magyar úszósport olimpián.

Az akkor harmadik olimpiai aranyérmét megszerző Szilágyi Áron 2021-ben kapott díszpolgári címet a II. kerülettől. A kardvívó idén csapatban ezüstérmet nyert.

(Nyitókép: Takumi Harada / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)