A NOB kiáll a biológiailag férfi, nőként versenyző ökölvívók mellett, a MÖSZ és a kormánymédia tiltakozik

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleményben állt ki azoknak a női ökölvívóknak az ügye mellett, akiket korábban kizártak a világbajnokságról magas tesztoszteronszintjük miatt. A NOB szerint a kizárás önkényes volt, és minden sportolónak joga van diszkrimináció nélkül versenyezni. Ugyanakkor a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) és a kormánymédia is tiltakozik Imane Helif olimpiai szereplése ellen, és hivatalos levelet küldtek a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a döntés felülvizsgálatát kérve.

A NOB csütörtökön este adott ki közleményt, amelyben védelmébe vette az algériai Imane Helifet és a tajvani Lin Jü-tinget, akiket a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárt a világbajnokságról, miután vizsgálatok kimutatták, hogy XY kromoszómáik vannak. A NOB szerint a két sportoló áldozata lett egy hirtelen meghozott, önkényes döntésnek, amelyet az IBA főtitkára és ügyvezetője hozott meg közösen.

A botrány a párizsi női boksztornán robbant ki, amikor Helif mindössze 45 másodperc alatt legyőzte olasz ellenfelét, Angela Carinit, ami világszerte felháborodást váltott ki. Az IBA elnöke, Umar Kremljov korábban azt nyilatkozta, hogy a sportolók XY kromoszómákkal rendelkeznek, de a NOB most azt állítja, hogy a kizárásuk agresszió volt az IBA részéről.

A NOB hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő minden sportoló megfelel a részvételhez szükséges feltételeknek, amelyek a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és nem változtathatók meg menet közben. Helif, aki a 2021-re halasztott tokiói olimpián is részt vett, a 66 kilogrammos negyeddöntőben szombaton Hámori Luca ellen lép majd ringbe.

A NOB közleményében kifejezte sajnálatát a két sportolót ért támadások miatt, és kiemelte, hogy Helif éveken át szerepelt női boksztornákon a tavalyi világbajnokság előtt. Helif és Lin ügye nemcsak a sportvilágban, hanem azon kívül is vitát váltott ki, többek között J.K. Rowling író és Elon Musk milliárdos üzletember is felszólalt az ügyben. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség ügyvivő testületének tagja, Berkó Lajos is felháborodásának adott hangot, és bejelentette, hogy hivatalos levelet fognak küldeni a MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif olimpiai szereplése miatt. Hámori Luca azonban kijelentette, hogy nem fél Helif-től, és a győzelem még nagyobb dicsőséget jelentene számára.

Berkó Lajos szerint vállalhatatlan és felháborító, hogy Helif versenyezhet az olimpián, és a MÖSZ vizsgálja, van-e jogorvoslati lehetőség Helif szereplésével szemben. Hámori Luca mindenképpen ringbe lép szombaton délután a negyeddöntőben, amelyben már az érem lesz a tét. Hámori korábban úgy nyilatkozott Helifről, hogy akik engedték elindulni, biztosan meggyőződtek arról, hogy nő, és készül az összecsapásra, amelynek győztese számára még értékesebb lenne.

A kormánymédia is beszállt a vitába, a Magyar Nemzet Aleksandar Vučić szerb elnököt idézte, aki a nemzetközi sportvilágban uralkodó "betegséget és őrültséget" bírálta. A Mandiner Mérő Verát idézi, aki szerint a helyzet a "rettegő LMBTQ-embereknek" újabb okot ad arra, hogy árnyékban maradjanak. Ebanie Bridges ausztrál bokszoló pedig tévesen transzneműnek nevezte Helifet, és gusztustalannak tartja, hogy indulhat, jelezve, hogy ő tökön rúgná egy ilyen versenyzőt. A kormánypárti Nacsa Lőrinc a helyzetet egyszerűen "szégyennek" nevezte.

Imane Helif az algériai interszex bokszoló, aki a NOB kiállását köszönettel fogadta, és "az isteni igazságosságért" hálát adott Facebook-oldalán. Az Algériai Olimpiai Bizottság is kiállt mellette, és támogatásukról biztosították a bajnokot. Az ügyben rengetegen megszólaltak már, és a magyar bokszszövetség a NOB-hoz fordult, hogy vizsgálják felül a döntésüket, amivel Helifet engedték a NOB versenyrendszerébe, annak ellenére, hogy korábban világbajnokságon kitiltották XY kromoszómája miatt. A NOB közleménye után egyre valószínűbb, hogy Hámori Lucának valóban ki kell állnia majd Helif ellen.