Intel: 15 000 alkalmazottat bocsát el a chipgyártó

Az Intel bejelentette, hogy tízmilliárd dolláros költségmegtakarítást hajt végre, miután kiábrándító negyedéves üzleti eredményeket produkált. Az amerikai chipgyártó óriási, 1,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta a második negyedévet.

Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger egy belső levélben osztotta meg a "fájdalmas hírt", miszerint a vállalat 2025-re szóló költségcsökkentési intézkedéseket vezet be. Ennek részeként az év végéig az alkalmazottak mintegy 15 százalékától, azaz körülbelül 15-19 ezer embertől válnak meg.

A költségcsökkentési csomag további elemei között szerepel a kutatás-fejlesztési költségek jelentős csökkentése, amelyből 2026-ig évente több milliárd dollárt vonnak ki. A beruházásokat is ötödével fogják vissza, és minden aktív projektet átvizsgálnak a költések csökkentése érdekében.

Az Intel a MI-chipek fejlesztésében jelentősen lemaradt a rivális AMD és Nvidia vállalatok mögött, ami tovább súlyosbítja a helyzetüket. A második negyedéves bevétel 12,8 milliárd dollár volt, elmaradva a 12,9 milliárd dolláros elemzői várakozástól, az egy részvényre jutó profit pedig csupán 0,02 dollár lett, jóval alacsonyabb, mint a 0,10 dolláros várakozás. Az adatközpont és AI-chip szegmensben a bevétel a várt 3,07 helyett 3,05 milliárd dollár lett, ami azt jelzi, hogy az Intel nem tud megerősödni az Nvidia által uralt, egyébként népszerű szegmensben sem.

A harmadik negyedévre az elemzők 14,3 milliárd dollár bevétellel számoltak, ezzel szemben az Intel csak 12,5-13,5 milliárd dollár közötti bevételre számít, ami tovább ronthatja a befektetők bizalmát. A cég piaci részesedést veszít a rivális AMD-vel és a Qualcommal szemben, a PC-chipek gyártása komoly nehézségekkel szembesül, ahol egymást követő 8 negyedéven át zsugorodott a piac, és az élénkülés még csak a kezdeti fázisában jár. Az AI-chipek körüli őrületet sem tudta meglovagolni a cég, amiből például az Nvidia profitált.

A rossz hírek miatt az Intel árfolyama jelentős mértékben esett, a gyorsjelentés megjelenése után további 16 százalékot zuhant, ezzel pedig könnyen a 2015-ös és 2022-2023-as betonszint, 25 dollár alatt nyithatott a pénteki kereskedésben az Intel, ez pedig azt jelentheti, hogy egy évtizede nem látott mélypontra zuhanhat az árfolyam. Az osztalékfizetést is felfüggeszti a cég, ami további aggodalmat kelt a befektetők körében.