Új funkciók a Google Playben és a Windows biztonságában

A Google Play Áruház hamarosan lehetővé teheti a frissítések telepítését olyan alkalmazásokhoz, amelyeket nem a Google áruházból töltöttek le, míg a Microsoft a Windows operációs rendszer magjának védelmében lépéseket tervez.

A Google Play Áruházban észlelt kódsorokból kiderült, hogy a felhasználók hamarosan egy új „Frissítés a Playből” opciót láthatnak, amely lehetővé teszi a harmadik féltől származó vagy internetes oldalról letöltött alkalmazások frissítését. Az Android Authority szerint ez a fejlesztés az Európai Unió által előírt nyitottsági követelményeknek is megfelelhet, amelyek az alkalmazásboltok szabad hozzáférését írják elő. Azonban a kódsorok jelenléte még nem garantálja a funkció tényleges bevezetését.

Az Európai Unió korábban arra kötelezte a telefongyártókat, hogy tegyék lehetővé a felhasználók számára, hogy szabadon telepíthessenek appokat a telefonjaikra. Ez a lehetőség az androidos készülékek esetében eddig is megvolt, csak az Apple-nél hiányzott. A legtöbb esetben azonban az ilyen módon letöltött alkalmazásokat nem lehetett frissíteni, csak újabb verziójuk letöltésével, ami hosszadalmasabb folyamat.

A Microsoft esetében a Windows operációs rendszer magjának védelme került előtérbe, miután egy biztonsági cég frissítése miatt világszerte összeomlottak a Windows rendszereket futtató számítógépek. A redmondi vállalat olyan irányba terelné a kiberbiztonsági cégeket, hogy azok ne is akarjanak hozzáférni a szoftver kerneljéhez. A Microsoft 2006-ban már próbálkozott a kernel elzárásával, de az EU nyomására ez nem valósult meg, most azonban újra megnyitnák ezt a párbeszédet.

John Cable, a Windowsért felelős illetékes alelnök szerint a Microsoft olyan megoldásokat kíván alkalmazni, amelyek nem igényelnek kernel-szintű hozzáférést, és a Zero Trust biztonsági megközelítést alkalmazzák. Ezek a lépések a júliusi káosz után különösen fontosak lehetnek a rendszer stabilitásának és biztonságának fenntartása érdekében.