Az orosz előretörés és az ukrán védelem kihívásai

Az orosz csapatok előretörése Ukrajnában folytatódik, de az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szerint a nagyobb városokhoz érve lassulhat a haladásuk. Eközben az ukrán légvédelem drónokkal szembeni hatékonysága is kérdéses, hiszen az oroszok új stratégiákat alkalmaznak a költségek növelésére.

Az ISW legfrissebb jelentése szerint az orosz erők Avgyijivkától nyugatra jelentős területi nyereségeket értek el, de a szakértők szerint a gyors haladás lassulni fog, amint a csapatok nagyobb településekhez érnek. Az ukrán katonai elemző, Kosztantyin Maszovics szerint Kijevnek felszerelési hiányokkal is meg kell küzdenie, amit a nyugati segélyek késlekedése súlyosbít. Az ISW elemzése kiemeli, hogy az oroszok gyorsabb parancsnoki rendszert alakítottak ki, ami hozzájárulhat a területi nyereségekhez.

Az ukrán hatóságok július 31-én arról számoltak be, hogy sikeresen semlegesítették az oroszok által Kijev ellen indított 89 drónt. Az Eurasian Times szerint bár az akció kudarcnak tűnhet, valójában egy megfontolt stratégia része lehet, amelynek célja, hogy a drónok megsemmisítéséhez rakétákat kelljen használni, ezzel növelve az ukránok költségeit. Az oroszok egy másik taktikája, hogy egyszerre sok drónt indítanak bizonyos célpontok ellen, ezzel próbálva túlterhelni a légvédelmi rendszereket.

Az új fejlesztésű Gerbera drónok is megjelentek az ukrán égen, amelyek nehezen észrevehetőek a radarok számára, miközben információkat gyűjtenek a környezetükről. Ezek az olcsóbb anyagokból készült eszközök jelentősen túlterhelhetik a kijevi légvédelmet, ezzel növelve az ukránok költségeit.

Az Ukrán Nemzeti Bank jelentése szerint az ország demográfiai helyzete is aggasztó. A háború miatt több millióan hagyták el Ukrajnát, és a lakosság száma drámai módon csökkent a 1991-es 52 millió főről 30 millió alá. A bank előrejelzése szerint 2025 végéig további 700 ezer fő hagyhatja el az országot, míg 2026-tól kezdve várhatóan 400 ezer visszatérővel számolnak. A negatív népesedési tendencia és a nehéz gazdasági helyzet, valamint az aggasztó állapotban lévő energetikai infrastruktúra tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az orosz előretörés és az ukrán védelem kihívásai egyaránt jelzik, hogy a konfliktus továbbra is változatos stratégiákat és taktikákat hoz elő mindkét fél részéről. Az ukránoknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell az oroszok újításaihoz, miközben az oroszok is igyekeznek kihasználni az ukrán védelem gyengéit. Az előrejelzések készítésekor jelentős bizonytalansági faktort jelent a háború, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan fejeződnek be az összecsapások az ország területén.