Viharriasztás Magyarországon: Itt vannak a részletek

A HungaroMet kiadta a riasztást a csütörtöki zivatarokra, amelyek elsősorban a Dunántúl északi és nyugati részein várhatóak, de az Északi-középhegységben is lehetnek zivatarok. Éjszaka újabb hullám érkezhet, és pénteken napközben már a keleti tájakon is kialakulhatnak zivatarok.

A HungaroMet figyelmeztetése szerint a zivatarokat viharos széllökések (~60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (10-20 mm), valamint jégeső (<1-2 cm) kísérheti. Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet 25 fok környékén alakul, de kisebb körzetekben akár 27 fok is lehet.

A Dunántúl nyugati és északi részein, továbbá az Északi-középhegységben a hőmérséklet maradhat 25 fok alatt. Az előrejelzések szerint a zivatarok ma elsősorban a Dunántúlon jelentkeznek, de éjszaka és holnap napközben már az ország keleti részein is számíthatunk hasonló időjárásra.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzése szerint az elmúlt egy héten a nyári kapás növényeknek, mint a kukorica és a napraforgó, nagy szüksége lett volna csapadékra, hiszen Magyarország jelentős részén nagyfokú, egyre fokozódó aszály tapasztalható. A tájékoztatás szerint az elmúlt héten nagyrészt száraz idő volt, csak a Dunántúl nyugati tájain hullott öt millimétert meghaladó csapadék vasárnap.

A júliusi csapadékösszeg több helyen az öt, néhol az egy millimétert sem éri el, ami jelentősen elmarad a sokéves átlagtól. A nyugati, a délnyugati és az északi-északkeleti határszélen, valamint többfelé az Alföldön előfordultak hevesebb záporok és felhőszakadások, így ezeken a helyeken 30-80 milliméter csapadék esett az elmúlt hónapban, de a júliusi havi csapadékösszeg így is csaknem országszerte elmarad a sokéves átlagtól.

A talaj felső félméteres rétege csak foltokban tartalmaz kielégítő mennyiségű nedvességet, azonban a fél méternél, különösen pedig az egy méternél mélyebb régióban vannak még nedvesség tartalékok. A vegetáció, így az ültetett növények is bő három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az ideális fejlődéshez azonban a csapadékhiány miatt öntözésre van szükség, és az aszály, valamint a hőség hatása a termésátlagokban is meg fog mutatkozni.

A folytatásban is meleg időre lehet számítani, pénteken főként a Dunántúlon, szombaton inkább az északkeleti országrészben lehet nagyobb eséllyel csapadék, vasárnaptól pedig ismét száraz idő valószínű, legfeljebb hétfőn fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Az előrejelzés szerint Magyarország nagy részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható.