Donald Trump Kamala Harris identitásáról nyilatkozott

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt megkérdőjelezte Kamala Harris demokrata alelnök és várható demokrata elnökjelölt fekete identitását, és azt állította, hogy Harris csak néhány évvel ezelőtt vált feketévé.

Donald Trump egy interjúban beszélt arról, hogy Kamala Harris korábban indiai származását hangsúlyozta, majd hirtelen "fekete emberré vált" és most azt szeretné, ha feketeként ismernék el. Trump szerint Harris néhány évvel ezelőttig nem tudta, hogy fekete, és csak akkor vált ismertté, mint fekete személy. A CNN szerint azonban Kamala Harris sosem tagadta fekete származását, és több példát is felhoznak arra, hogy Harris feketeként hivatkozott magára.

A Fekete Újságírók Országos Szövetségének Chicagóban megtartott kongresszusán Trump arra a kérdésre, hogy Harris csak azért lett alelnök, mert színes bőrű és nő, nem válaszolt. Az interjú során Trump először azt kérte, hogy az újságíró definiálja, mit ért diverzitás, méltányosság és befogadás alatt, majd később visszakérdezett és fejtette ki véleményét Harris identitásáról.

Kamala Harris indiai anyától és jamaikai apától született, és bár indiai ételeket evett, indiai ékszereket hordott, és gyakran látogatott haza Indiába, a helyi fekete közösségnek is tagja volt, feketék közé járt templomba, és babakocsiban ültek végig a feketék jogait követelő tüntetéseket. Harris évfolyama a második volt az iskolájában, amely egy faji egyenlőséget hirdető program keretében feketéket buszoztatott a fehér többségű iskolába.

Trump megjegyzéseire Harris úgy reagált, hogy azok csak „a megosztottságot és a tiszteletlenséget” gerjesztik. Trump korábban más fekete politikai ellenfeleit is hasonló támadásokkal illette, például évekig terjesztette azt az összeesküvés-elméletet, hogy Barack Obama volt elnök nem az Egyesült Államokban született.

Kamala Harris kihívta Donald Trumpot egy vitára

Kamala Harris alelnök kedden Atlantában tartott sztárfellépőkkel teletűzdelt kampánygyűlést, amelyen kihívta republikánus riválisát, Donald Trumpot, hogy álljon ki ellene egy vitára. Harris a szeptemberi elnökjelölti vita témájáról is beszélt, amire Donald Trump még nem kötelezte el magát teljes mértékben, viszont elárulta, hogy csak akkor hajlandó vitázni vele, ha hivatalosan is elnökjelöltté választották a Demokrata Nemzeti Konvención.

Donald, nagyon remélem, hogy átgondolja, hogy találkozzon velem a színpadon, mert ahogy a mondás tartja, ha van mondanivalója, mondja a szemembe – fogalmazott Harris.

Nincs kihívója Kamala Harrisnek

A jelöltségét hivatalossá tévő Demokrata Nemzeti Konvenció csak augusztus 19-én indul, Kamala Harris amerikai alelnök maradt az egyetlen jelölt, aki szembeszállhat Donald Trumppal a novemberi amerikai elnökválasztáson. A demokrata politikusnak nemsokára saját alelnökjelöltet is választania kell, már a találgatás is elindult, ki a legesélyesebb.

Az Egyesült Államok potenciális első női elnökének kampánya eddig jól halad, nemrég 200 millió dollárral támogatták, valamint Barack Obama 44. államfő is beállt mögé. A demokrata párt delegáltjai augusztus elseje és ötödike között szavazhatnak arról, hogy tényleg Harris legyen-e a Republikánusok ellenfele. Az AP felmérése alapján azonban a támogatást simán megszerzi Joe Biden alelnöke.