Sztojka Attila kormánybiztosi kinevezésének visszavonása

A szerda este megjelent közlöny alapján a kormány döntött Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kinevezésének visszavonásáról, mely 2024. szeptember 1-jétől lép hatályba.

Sztojka Attilát először 2021-ben nevezték ki a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak, miután a Belügyminisztérium intézményeként működő Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójaként tevékenykedett. Egy évvel később, 2022-ben egy hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen Sztojka bizonyos pénzes lehetőségeket ígért a Fideszhez húzó roma politikusoknak, cserébe a megfelelő „politikai teljesítményért”. A felvételen azt is elmondta, hogy BM-esként mindenkiről tud mindent, beleértve, hogy kivel mikor mit beszélnek. Ennek ellenére Sztojkát 2022 júniusában második alkalommal is kinevezték a pozícióba, annak ellenére, hogy akkor év elején szivárgott ki egy hangfelvétel, amin szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára megfelelő jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán.

Egy másik hangfelvételen Sztojka szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára megfelelő jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán. A felvételen Sztojka arra figyelmeztette a képviselőket, hogy ha a megfelelő listavezetőre szavaznak, nem fognak rosszul járni. Később azonban azt állította, hogy csak a roma önkormányzat csődközeli helyzetéről és a Roma Közéleti Akadémiáról beszélgettek, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén. Egy másik felvételen pedig arról beszélt, hogy ha nem az Orbán-kormány marad hatalmon, a romaügynek vége, és vagy a Jobbik, vagy a melegek veszik át.

Az év elején Sztojka Attila a szintén kormánypárti politikus, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromot tekintette legfőbb vetélytársnak az önkormányzati választásokkal egy időben tartandó nemzetiségi választáson. "Soha többet Farkas Flórián, soha többet Lungo Drom" – írta Facebook-oldalán a Sztojka Attila által vezetett Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) egy fotó alá.

Jelenleg nem ismert, hogy Sztojka Attila utódja ki lesz, vagy egyáltalán lesz-e valaki, aki átveszi a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosi pozíciót.

Mit csinál egy roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos?

A roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos feladata többek között a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet koordinálni. Valamint neki kell ellátni a kormány és a roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése érdekében szükséges feladatokat és javaslatokat is tesz a roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására. Sztojka tevékenységét a miniszterelnök irányította, munkáját a Belügyminisztériumban 5 fős titkárság segítette.