Hornung Ágnes kormánybiztosként, Koncz Zsófia családügyi államtitkárként folytatja

Hornung Ágnes már nem tölti be a családokért felelős államtitkári pozíciót, helyette az otthonteremtési program kormánybiztosaként tevékenykedik tovább, míg Koncz Zsófia veszi át az államtitkári feladatokat.

A Magyar Közlöny szerda esti kiadásából kiderült, hogy Sulyok Tamás államfő Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára felmentette Hornung Ágnest államtitkári pozíciójából. Ugyanakkor egy másik kormányhatározat értelmében Hornung Ágnes kormánybiztosként folytatja munkáját, ahol az otthonteremtés finanszírozásához kapcsolódó pénzügyi folyamatok szabályozásának felülvizsgálatáért és egyszerűsítéséért, valamint a lakossági állampapír-stratégia megújításának koordinációjáért lesz felelős.

Koncz Zsófia, aki korábban miniszterhelyettesként dolgozott a Technológiai és Ipari Minisztériumban, majd az Energiaügyi Minisztériumban, most Hankó Balázs miniszter javaslatára családokért felelős államtitkárként kezdi meg tevékenységét augusztus elsejével. Feladatai között szerepel a családtámogatások további egyszerűsítése és bővítése.

Koncz Zsófia politikai pályafutása során több fontos pozíciót töltött be, többek között a Fidelitas alelnökeként, külpolitikai munkatársként a washingtoni nagykövetségen, és kétszer is megnyerte a tiszaújvárosi választókerületet. Apja, Koncz Ferenc halála után őt indította a Fidesz–KDNP a 2020-as tiszaújvárosi időközi választáson, amelyet meg is nyert, és két évvel később a Technológiai és Ipari Minisztérium, 2023-ban pedig az Energiaügyi Minisztérium államtitkára lett.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közigazgatási államtitkára Ujsághy György lesz, aki több mint egy évtizede több tárcánál vezetőként látott el jogi, koordinációs és irányítói feladatokat. Jogi és koordinációs helyettes államtitkárként Halász Zsolt csatlakozik hozzá, aki eddig az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára volt, de augusztus 1-től átigazol a KIM-be.

Ezen kívül a Magyar Közlöny legfrissebb kiadásából az is kiderül, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter fenntartóval egyetértésben Bruno Van Pottelsberghe de la Potterie egyetemi tanárt a Budapesti Corvinus Egyetem rektori teendőinek ellátásával bízta meg 2024. augusztus 1. napjától 2028. július 31. napjáig terjedő időtartamra. A Corvinus korábbi rektora, Anthony Radev a fenntartó stratégiai tanácsadójaként folytatja munkáját, míg Szabó Lajos György korábbi megbízott rektor az általános rektorhelyettesi teendőket fogja ellátni, továbbá augusztus 1-től az oktatási rektorhelyettesi feladatokat is átveszi. Vas Réka Franciska oktatási rektorhelyettesi megbízatása július 31-ével lejár, és akadémiai pályafutását az Adatelemzés és Informatika Intézet egyetemi docenseként folytatja tovább. Zsóka Ágnes, aki az új rektor érkezéséig eltelt időszakban az általános rektorhelyettesi feladatok jelentős részét is ellátta, augusztus 1-től ismét akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettesként folytatja tovább munkáját. Szántó Zoltán Oszkár februári kinevezésének megfelelően 2024. december 31-ig látja el a kutatási rektorhelyettesi teendőket, CIAS dékáni feladatai mellett.

A kormányzati átszervezések során Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosi kinevezését visszavonta a kormány szeptember 1-jei hatállyal, indoklás nélkül. Dér Ádámot és Szőke Balázst augusztus 1-jétől az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkáraivá nevezik ki. Egy határozatban 4 helyettes államtitkárt is felmentett Orbán Viktor a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumban: Greinstetter Balázst, dr. Nemcsok Dénes Sándort, Oláh Gábort és Tóthné dr. Csonka Enikő Emesét, akiket a Nemzeti Fejlesztési Központon belül működő főigazgatóságot vezető főigazgatóvá neveztek ki. Böröcz László Ambrus Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosi kinevezését, amely lejárt volna július végén, két hónappal, szeptember 30-áig meghosszabbították.