Google frissítések: ingyenes AI funkciók és Chrome biztonsági újítások

A Google jelentős frissítéseket hajtott végre, amelyek kiterjednek a Gemini mesterséges intelligencia ingyenes változatának fejlesztésére és a Chrome böngésző biztonságának növelésére.

A Google Gemini mesterséges intelligencia ingyenes változatát jelentősen felturbózta a vállalat. Mostantól mindenki számára ingyenesen elérhetővé vált a Gemini 1.5 Flash nyelvi modell, amely gyorsabb és hatékonyabb válaszgenerálást tesz lehetővé, jobban teljesít az érvelésben és a képek értelmezésében is. A Flash-alapú Gemini chatbot kibővített kontextusablakának köszönhetően hosszabb beszélgetések folytatására és komplexebb kérdésekre való válaszadásra is képes, hiszen 32 ezer tokenre emelték az egyszerre feldolgozható adatok számát, ami négyszer több a korábbinál. A Google ígérete szerint hamarosan lehetőség nyílik fájlok feltöltésére a Drive felhőtárhelyből vagy az adott eszközről a chatbot számára, amely funkció korábban csak a fizetős Gemini Advanced változatban volt elérhető, de most az ingyenes változatban is elérhetővé válik.

A chatbot további előnye, hogy ha hozzáférést kap a felhasználó jegyzeteihez, akkor képes útmutatót készíteni a tanuláshoz vagy gyakorlóvizsgát összeállítani az MI adatelemzői képességei mellett. Emellett a diákok jegyzeteiből gyakorlati kérdéssorokat állíthat össze, és hamarosan képes lesz diagramokat és grafikákat is generálni. A mesterséges intelligenciák gyakori problémáját, a hallucinációt illetően a Google fejlesztéseket hajtott végre, így a chatbot a válaszokban elhangzó állítások forrásait is hivatkozni fogja, megkönnyítve ezzel a tényellenőrzést. A Gemini 1.5 Flash az asztali felületen és a mobilos verzióban is elérhető, de mobilapp-fronton eltérések vannak: Androidon dedikált Gemini-alkalmazás érhető el, míg iOS-en a Google appba van beépítve a chatbot.

A Chrome böngésző is fontos fejlesztést kapott, amely a felhasználók adatainak védelmét célozza meg. A 127-es verziótól kezdődően a böngésző egy új védelmi réteget kap, az Application-Bound Encryption (Alkalmazáshoz kötött titkosítás) funkciót, amely titkosítja a felhasználó összes érzékeny adatát. Ennek köszönhetően a kártevők már nem fogják tudni kinyerni és felhasználni a Chrome-ban tárolt érzékeny adatokat, mint például a sütiket, jelszavakat, fizetési és egyéb adatokat. Az adatokat a Google a Chrome-hoz láncolja, így csak a böngésző tudja azokat dekódolni.

A Chrome böngésző aktuális verziójának ellenőrzésére és frissítésére a böngésző menüjében, a Súgó – A Google Chrome névjegye menüpontok alatt van lehetőség. Ha a szoftver naprakész, nincs teendő, ellenkező esetben az új verzió automatikusan letöltődik, és csak újra kell indítani a Chrome-ot.

A Gemini AI szolgáltatás mostantól több mint 40 nyelven, minimum 230 országban és területen érhető el, többek között franciául, lengyelül, spanyolul, valamint magyarul is képes lesz kommunikálni. Emellett a Google bejelentette, hogy a következő héten világszerte kiterjesztik a Gemini hozzáférését a tizenévesek számára is, így azok a fiatalok, akik megfelelnek a saját Google-fiókjuk kezeléséhez szükséges alsó korhatárnak - ez többnyire minimum 13 év - szintén használhatják mostantól a Geminit.