Nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében nyomoz az Európai Ügyészség

Az Európai Ügyészség (EPPO) bűnügyi nyomozást indított a Nyírmártonfalván épült lombkoronasétány kapcsán, melyet 60 millió forint uniós támogatással valósítottak meg, és ami körüli erdőirtás miatt vált vitatémává.

A projektet érintően korábban a Transparency International Magyarország jelentése alapján az EPPO csalás gyanúja miatt kezdett eljárni, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek. A nyomozás során Filemon Mihály polgármester is bírálatok kereszttüzébe került, mivel nem ültette el az ígért "gyorsan növő fákat", továbbá jogi lépésekkel fenyegette meg az ügyről beszámoló médiát, és megfélemlített egy nevető közalkalmazottat.

Az ügyet korábban az Európai Bizottság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az Integritás Hatóság is vizsgálta. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szintén foglalkozik az üggyel. Kezdeti zavarok után megerősítést nyert, hogy az Európai Ügyészség valóban részt vesz a nyomozásban, ellentétben a magyar hatóságok korábbi állításaival.

A polgármester kudarcos kísérleteket tett a helyzet kezelésére, beleértve a perrel és kirúgással való fenyegetést. Az EPPO által indított bűnügyi nyomozás a Transparency International Magyarország bejelentése nyomán kezdődött, mely a sétány építésével kapcsolatos csalás gyanúját vetette fel.