Zivatarveszély és átmeneti lehűlés várható az országban

Az egész országra kiadott sárga figyelmeztetés mellett helyenként felhőszakadás és jégeső is várható, melyet egy hidegfront érkezése okozhat.

Pénteken a Kárpát-medencébe érkező hidegfront hatására változékony időjárásra kell számítani, amely során záporok és zivatarok is kialakulhatnak. A fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés is várható, és az északnyugatira, nyugatira forduló szél helyenként megélénkülhet, zivatarok mentén viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 29 és 34 fok között alakulhat, míg késő estére 18-26 fok közé hűlhet le a levegő. A magas középhőmérséklet miatt az ország felére adtak ki figyelmeztetést, ahol a napi középhőmérséklet 25 fok környékén, kisebb körzetekben 27 fok körül alakulhat.

A HungaroMet háromféle elsőfokú veszélyjelzést adott ki. Zivatarok kialakulása miatt az egész országra, melyeket viharos széllökés (~60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (10-20 mm), felhőszakadás (25-40 mm) és jégeső (<1-2 cm) kísérhet. Különösen a Dunántúlon és a keleti tájakon lehetnek zivatarok. Felhőszakadás miatt két megyére, Vasra és Győr-Moson-Sopronra is kiadtak figyelmeztetést, ahol rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A kora reggeli órákban pedig riasztást adtak ki a nyugati országrész egyes járásaira.

A nyár utolsó hónapjának első napjaiban változékonyabb napokra készülhetünk, azonban a záporok és zivatarok mellett továbbra is sok napsütésre számíthatunk. A kánikula és az erős UV sugárzás továbbra is jellemző lesz. A hidegfront érkezése fejfájást, migrént, nehézkes gondolkodást és vérnyomás csökkenést okozhat.

A hétvégi időjárásra tekintettel, szombaton általában derült vagy gyengén felhős, napos idő valószínű, de északkeleten erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Ott szórványosan várható záporeső, zivatar, máshol csak egy-egy zápor, zivatar lehet. Az északnyugati szél sokfelé erős, néhol viharos lesz. Kora reggel 14-21, napközben 26-31 fokot mérhetünk. Vasárnap sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel északon, északnyugaton. Helyenként megélénkül az északnyugati, északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

Hétfőn a napsütést időnként fátyol- és gomolyfelhők zavarják, zápor, zivatar helyenként alakulhat ki. Többfelé feltámad az északnyugati szél, délután 27-32 fokot mérhetünk.

A HungaroMet első szintű, citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a zivatarok miatt az ország egész területére, ezen kívül a magas középhőmérséklet miatt több megyére is kiadtak figyelmeztetést.