A magyar tőzsde rekorddöntő hónapja

Dőltek a rekordok a magyar tőzsdén, ahol a BUX index új csúcsot ért el, és a Richter részvényei minden korábbinál magasabb értéken zártak.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe, a BUX, júliusban 74 051 ponton zárt, ami 2,7 százalékos emelkedést jelent a júniusi záróértékhez képest. A magyar tőzsde ezzel sorozatos rekorddöntő időszakot zárt. A hónap során a részvényekkel 226 milliárd forint értékben kereskedtek, ami napi átlagban közel 9,8 milliárd forintot jelent.

A vezető részvények közül a Richter emelkedett ki 8,4 százalékos drágulásával, ezzel a gyógyszergyártó cég papírjai 10 380 forinton zárták a hónapot, ami mindenkori csúcsot jelent. A Telekom részvényei 4,4 százalékkal, az OTP Banké 1,7 százalékkal növekedett értékben, míg a Mol részvényei mínuszban zárták a hónapot. A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a Multihome részvényei kiemelkedően teljesítettek, 120,9 százalékos növekedéssel, valamint a Budapesti Értéktőzsde részvényárfolyama is jelentősen, 46,5 százalékkal emelkedett.

A befektetési szolgáltatók versenyében a Wood & Company végzett az élen 112,1 milliárd forintos forgalommal, őket az ERSTE és a Concorde követte 98,1 milliárd, illetve 95,2 milliárd forintos forgalommal. Júliusban az OTP Bank, a Richter és a Mol bizonyultak a legnépszerűbb részvényeknek a forgalom tekintetében, előbbi 145 milliárd, utóbbi kettő pedig 33,7 milliárd, illetve 28,2 milliárd forintos forgalommal.

A globális tőzsdei hangulatot júliusban az inflációs aggodalmak határozták meg, az amerikai piacokon az S&P 500 és a Nasdaq indexek emelkedtek, míg az európai tőzsdék vegyes eredményeket mutattak. Az Egyesült Államokban az infláció komoly kihívást jelent, ami arra késztette a központi bankot, hogy mérsékelje a kamatcsökkentési kilátásokat. A BÉT és az UniCredit Bank közötti stratégiai együttműködési megállapodás is hozzájárult a pozitív hangulathoz, amelynek keretében a BÉT-UniCredit Lounge fórumot hoztak létre a középvállalatok támogatására. Az árupiac viszont csendes hónapot zárt, az összforgalom mindössze 123 millió forintot tett ki.