Stabil nyári időjárás és kánikula várható szerdán, de változás közeleg

Szerdán a HungaroMet előrejelzése szerint országszerte stabil nyári időjárásban lesz részünk, csapadék nem várható, és a nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Reggeltől estig túlnyomóan felhőtlen, napos időre számíthatunk, legfeljebb néhol kevés gomolyfelhő zavarhatja meg az égboltot. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad, de nyugaton a délies, északkeleten a nyugatias szelek élénk lökéseket is hozhatnak. Késő estére a hőmérséklet 20 és 27 fok közé hűl le. Az éjszaka derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz, a légmozgás gyenge marad, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig többnyire 14 és 19 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hidegebb, a vízpartokon és magaslatokon melegebb is lehet. Veszélyes időjárási esemény nem várható.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint bár időjárási front nem lesz felettünk, a kánikulai hőmérsékletek miatt az érzékenyeknél migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, keringési- és szívpanaszok, valamint légzőszervi problémák jelentkezhetnek. A nagy napi hőingás miatt a vérnyomásproblémák, szédülés és rosszullét is fokozódhat. Hajnalban többfelé hűvös lesz, ami megfázáshoz vezethet, illetve átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok.

A szinte zavartalan napsütés miatt országszerte erős, nagyon erős UV-sugárzásra kell számítani, ezért fontos a bőr megfelelő védelme a szabadban tartózkodás során.

A hét második felében azonban változás közeleg. Csütörtöktől elszórtan, pénteken és szombaton már több helyen szakítja meg a száraz időt zápor, zivatar. Vasárnapra ismét csökken a csapadékhajlam. A talajok nedvességtartalma péntekig tovább csökken, az aszály területi kiterjedése és mértéke pedig növekszik. Csak a számottevő záporok által érintett helyeken javulhat átmenetileg a talajok nedvességtartalma.

Csütörtökön már nem lesz mindenhol zavartalan a napsütés, de jelentős csapadék továbbra sem valószínű. Elsősorban északon, északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Északon többfelé megélénkül a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 31 és 37 fok között valószínű.

Pénteken egy hidegfront hatására a megnövekvő gomolyfelhőkből szórványosan várható zápor, zivatar. Feltámad az északnyugatira forduló szél. Délután 29-37 fokra van kilátás, melegebb délkeleten lesz.

Szombaton szeles idő várható, elszórtan még lehetnek záporok, zivatarok a napos időszakok mellett. Mindenhol enyhül a kánikula, a maximumok 27 és 32 fok között alakulhatnak.