Csökkent az uniós közúti árufuvarozás és gyorsul az infláció az euróövezetben, miközben Magyarország gazdasági növekedése kiemelkedő

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint csökkent az uniós közúti árufuvarozás teljesítménye, míg az euróövezetben gyorsult a fogyasztói árak emelkedése. Ugyanakkor Magyarország gazdasági növekedése az EU-ban a negyedik legmagasabb.

Az uniós közúti árufuvarozásban a kamionok 2022-höz képest 3,2 százalékkal kevesebb, 1857 milliárd tonnakilométert tettek meg 2023-ban. A koronavírus-járvány okozta korlátozásokat követően 2021-ben még növekedést tapasztaltak, de 2022-ben a szektor viszonylag stabil maradt. Az MTI információi alapján 2023-ban minden negyedévben csökkenést regisztráltak, az év végére pedig a közúti árufuvarozás a 2019-es második félév szintjére esett vissza.

Portugáliában, Szlovákiában és Svédországban mérték a legnagyobb csökkenést, míg Litvániában, Dániában és Cipruson növekedést jegyeztek fel. Németország kiemelkedő szerepet tölt be az EU-n belüli árufuvarozásban, a legnagyobb forgalmat Németország és Hollandia, valamint Németország és Lengyelország között regisztrálták. Azonban a német gazdaság teljesítménye 0,1 százalékkal zsugorodott, ami kifejezetten fontos Magyarország számára.

Az euróövezetben az inflációs ráta növekedése meglepetést okozott, mivel az előzetes várakozások stagnálást vagy csökkenést jeleztek. Az Eurostat szerint az éves inflációs ráta júliusban 2,6 százalékra emelkedett a júniusi 2,5 százalékról. Az energiaárak és a nem energetikai ipari termékek ára is emelkedett, míg a szolgáltatások és az élelmiszerek áremelkedése lassult.

Németországban és Franciaországban az infláció egyaránt 2,6 százalékra nőtt, Olaszországban pedig jelentős, 1,7 százalékra ugrott meg. Spanyolországban viszont csökkenést tapasztaltak, ott az infláció 2,9 százalékra mérséklődött.

A magyar gazdaság az idei második negyedévben 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így az Európai Unióban adatot közlő országok közül a negyedik helyen áll. A magyar GDP bővülési üteme gyorsabb többek között a német, az osztrák és a svéd növekedésnél is, és meghaladja az eurózóna és az Európai Unió egészének átlagos növekedését. Az 1,3 százalékos bővülés az uniós átlag csaknem kétszerese, hiszen az Európai Unió összességében csak 0,7 százalékos növekedést ért el az Eurostat adatai szerint.

Magyarország gazdasági felzárkózása az EU átlagához továbbra is folyamatos. Ha az orosz-ukrán háború a közeljövőben véget ér, a magyar GDP bővülése a jelenleginél is dinamikusabb mértékben folytatódhat.

: Eurostat, MTI : Eurostat, MTI : Világgazdaság