Magyar sikerek a kajak-kenu versenyeken

A péntek reggeli elődöntők során minden számban legalább egy magyar versenyző bejutott a döntőbe. A magyar evezősök remekül szerepeltek, így minden délutáni döntőben lesz magyar résztvevő.

A női kenu páros 500 méteres számában Kiss Ágnes és Nagy Bianka jutott be a döntőbe, ahol egy nagy hajrá után a negyedik helyen végeztek. A női kajak páros 500 méteres versenyben Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra a harmadik helyen végeztek az első elődöntőben, Pupp Noémi és Fojt Sára pedig a negyedik helyen a második elődöntőben, mindkét páros így bejutott a döntőbe. A férfi kajak páros 500 méteres számában Nádas Bence és Tótka Sándor könnyedén kvalifikálta magát a döntőbe, ahol nagy hajrával a második helyen végeztek. Kopasz Bálint és Varga Ádám pedig a B-döntőben fognak versenyezni.

A Párizsi Olimpián a női kajak kettes versenyében Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra ezüstérmet szereztek, míg Pupp Noémi és Fojt Sára a német Paszek-Hake párossal tökéletesen egyező időt futva holtversenyben bronzot nyertek. A versenyeket Vaires-sur-Marne-ban rendezték, ahol a szeles idő ellenére is nagy tömeg gyűlt össze. A női C-2 500 méteres döntőjében Kiss Ágnes és Nagy Bianka a negyedik helyen zártak.

Csipes és Gazsó a női kajak kettes 500 méteres számában az elődöntőben a második helyen végeztek, míg Pupp és Fojt a negyedik helyen, így mindkét páros bejutott a döntőbe. A magyar duó kemény versenyt vívott az új-zélandi Lisa Carringtonnal és Alicia Hoskinnal, akik aranyérmet nyertek. A női kajak kettes 500 méteres döntőjében Csipes és Gazsó ezüstérmet szereztek, míg Pupp és Fojt holtversenyben a bronzéremmel zártak. Az aranyérmet az új-zélandi páros szerezte meg.

A Párizsi Olimpiai döntőben a magyar női kajak kettes páros kettős magyar dobogót hozott. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra ezüstérmet nyertek, míg Pupp Noémi és Fojt Sára holtversenyben a harmadik helyen végeztek a 500 méteres számban. Csipes és Gazsó remek kezdéssel biztosították az ezüstérmet, míg Pupp és Fojt az utolsó 250 méteren nagy küzdelemben értek el döntetlent a bronzéremért egy német csapattal.

A férfi kajak kettes 500 méteres számában Nádas Bence és Tótka Sándor a délelőtti középfutamban a második helyen jutottak tovább a döntőbe, ahol végül ezüstérmet szereztek. Az aranyérmet a német Jacob Schopf és Max Lemke párosa nyerte meg, míg a harmadik helyre az ausztrál Jean van der Westhuyzen és Tom Green páros ért oda.

A pénteki versenynapon Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert a férfi nyíltvízi úszás 10 kilométeres számában, míg Betlehem Dávid hatalmas hajrát úszva harmadik lett.

Nincs vége a kajak-kenu versenyeknek az olimpián, szombaton még három döntőben lehetnek magyarok. Mindhárom egyéni szám. A női kajak egyesben a párosban pénteken ezüstöt szerző Csipes Tamara és Gazsó Alida lesz ott a délelőtti elődöntőkben. Csipes Tokióban ebben a számban második volt. Férfi kajakban a címvédő Kopasz Bálint és a tokiói ezüstérmes Varga Ádám lesz ott az elődöntőben (az ő párosuk nem szerepelt jól párosban, csak B döntősök voltak). Női kenu egyesben Kiss Ágnes és Takács Kincső lesz ott. (Kiss Ágnes Nagy Biankával lett negyedik pénteken kenu párosban.) Az elődöntők 10.30-kor kezdődnek, a döntő 13-kor.