A tatabányai Szent Borbála Kórház új épülete klímával hűtve, de még üresen áll

Május óta működik a légkondicionálás a tatabányai Szent Borbála Kórház új, de még üresen álló épületében, miközben a meglévő részeken ventilátorhiány nehezíti a dolgozók és a betegek helyzetét a nagy hőségben.

A kórház új szárnyának, az U-épületnek a kivitelezési pályázatát a Strabag Zrt. nyerte el, és a munkálatok 2021 októberében kezdődtek el az alapkőletétellel. A projekt 2023. október 19-én zárult le az átadás-átvételi eljárással. A Szent Borbála Kórház és a Strabag Zrt. az U épület kivitelezési szerződését 2020. december 17-én írta alá, eszerint a 13 700 m2 alapterületű ingatlan kivitelezésére 30 hónap állt a Strabag rendelkezésére. Az „U” pavilont még 2018 novemberében kezdték el tervezni, és a kivitelezés rendben és határidőn belül már tavaly befejeződött.

Dr. Virág József, a kórház főigazgatója az Átlátszó megkeresésére elmondta, hogy az állagmegóvás érdekében szükséges volt az épület távhőrendszerbe való bekötése, ami május 10-ig megtörtént, és azóta is folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítanak. A próbaüzem sikeres volt, de az állagmegóvás érdekében azóta is folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítanak az épületben.

A kórház jelenlegi részeiben azonban problémákat okozott a kánikula, a sürgősségi osztályon például csak egyetlen ventilátor működött július 17-én, ami nem volt elegendő a levegő hűtésére. A főigazgató hozzátette, hogy az új épület használatbavételi engedélyének hatósági ügyintézése folyamatban van, és ezt követően a működési engedélyeztetés is megtörténik. A betegellátás várhatóan ősszel kezdődhet meg az új épületben.

A Szent Borbála Kórházban, hasonlóan más intézményekhez, szakemberhiány is tapasztalható. Jelenleg több osztályra, így az onkológiára, a pszichiátriára és a sürgősségire is osztályvezető főorvost, valamint szakorvosokat, ápolókat és asszisztenseket keresnek. Az ilyen forró nyarakon megugrik az idős emberek halálozása, és ha ezen a kórház sem tud segíteni, akkor nagy a baj.

Az elmúlt időszakban több kórház klímája is elromlott. Egyszerre hibásodtak meg az Uzsoki utcai és a Szent János Kórház klímaberendezései, ahol műtőkben szüneteltették a műtéteket, illetve csak a traumatológián nem végezték el a beütemezett operációkat. A Szent László Kórház transzplantációs osztályán is elromlott a légkondicionáló, de a javítást már megkezdték. A Bethesda egyik berendezése is tönkrement, melynek javítási költségeit nem tudják finanszírozni, így a Facebookon kértek segítséget.