Milák Kristóf ezüstérmes a párizsi olimpián

Milák Kristóf a férfi 200 méter pillangóúszás döntőjében ezüstérmet szerzett a párizsi olimpián, ahol a francia Leon Marchand győzött, új olimpiai rekordot állítva fel.

Milák Kristóf, aki a verseny nagy részében vezetett, végül a hajrában maradt alul Marchanddal szemben, aki 1:51.21-es idővel új olimpiai rekordot állított fel. Milák 1:51.75-ös idővel ért célba, ami az év eddigi legjobb ideje volt, és három század híján egy másodpercet javult az elődöntőhöz képest. A magyar úszó a selejtezőkben és az elődöntőben is a leggyorsabb időt érte el, utóbbiban 1:52.72-t úszva. A verseny előtt Milák egy év szünet után tért vissza, és sikeresen szerepelt: három aranyérmet nyert az áprilisi országos bajnokságon, és Európa-bajnok lett júniusban.

Milák Kristóf nem tudta megvédeni címét a 200 méteres pillangóúszásban, és a francia úszót, Marchandot a sajtó Milák mumusának nevezte. A magyar úszó felkészülése rendhagyó volt, Sós Csaba kapitány szerint edzései hiányosak voltak, de ennek ellenére jó eredményt ért el. Milák motivációs problémákkal küzdött, és szünetet tartott az úszástól, de februárban visszatért, és megnyerte a 100 és 200 méteres pillangóúszást az országos bajnokságon. Edzője, Virth Balázs meglepődött Milák fejlődésén, és hangsúlyozta az állóképesség fejlesztésének szükségességét a hosszabb távokon. Milák a barcelonai versenyen aranyérmet nyert 100 méter pillangón, de vegyes eredményeket ért el 200 méteren, Monte Carlóban a második legjobb idővel nyert. A júniusi Európa-bajnokságon ismét aranyérmet szerzett 200 méter pillangón.

A párizsi olimpián Milák az év legjobb idejét úszta 200 méter pillangón, és ezüstérmet nyert 100 méter pillangón. A 24 éves úszó az éremátadás után nem nyilatkozott a sajtónak. Az áprilisi országos bajnokságon világranglista ötödik legjobb idejét érte el, és a júniusi Európa-bajnokságon negyedszer lett Európa-bajnok. Az olimpiai döntőben 1:52,72-t úszott, de Marchand megelőzte. Marchand 1:51,21-gyel megdöntötte Milák olimpiai rekordját. Milák nem értékelt a sajtónak, és így a verseny után nem osztotta meg gondolatait a nyilvánossággal.

Hónapokig senki sem tudta biztosan, készül-e Milák Kristóf az olimpiára, az edzője is arról beszélt, hogy nincs túl jó formában, mégis ezüstérmet nyert. A Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke, Selmeci Attila szerint valahol biztosan edzett Milák, de hogy hol és mennyit, nem világos. Selmeci, aki korábban Milák edzője volt, jól ismeri a sportolót, és kiemelte, hogy Milák testi adottságai és delfinlábának köszönhetően képes lehetett a kiemelkedő teljesítményre.

Milák egyébként nem először tért vissza sikerrel hosszabb kihagyásból. A koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as tokiói olimpia előtt is megfertőződött, de a következő nyáron már arany- és ezüstéremmel tért haza. Az úszószövetség vezetése aggodalmát fejezte ki Milák edzései miatt, de végül ultimátumot kapott, hogy döntse el, akar-e még egyáltalán úszni. Wladár Sándor, a szövetség elnöke és Hosszú Katinka is védelmébe vette az úszót, kiemelve, hogy Milák nem tartozik Magyarországnak.

Az úszásával sok kérdést megválaszolt, de talán még többet kinyitott. Hol és mennyit készült? Lehetséges, hogy az adottságai és a képességei lehetővé tették, hogy másoknál jóval kevesebbet tréningezve is világraszóló eredményeket érjen el? Egy biztos: amit az olimpián produkált, az Sós Csaba szövetségi kapitányt is meglepte.