A Tesco veszteséges éve Magyarországon

A Tesco Global Áruházak Zrt. veszteséges évet zárt Magyarországon, ahol a forgalma nominálisan is csökkent, és a kormányzati különadó jelentős hatással volt a cég pénzügyi helyzetére.

A 2023. március 1. és 2024. február 29. közötti pénzügyi évben a Tesco 721,6 milliárd forint árbevételt ért el, ami kevesebb, mint az egy évvel korábbi 723,3 milliárd forintos bevétel. A vállalat a Pénzcentrumnak elmondta, hogy 2023 rendkívüli év volt, amikor csökkent az emberek elkölthető jövedelme, ami hátrányosan érintette a nagy, város széli hipermarketeket, mint amilyen a Tesco is.

A cég az évet 21,6 milliárd forintos veszteséggel zárta, ami jelentős romlást jelent az előző évi 19,6 milliárd forintos nyereséghez képest. A veszteség teljes egészében a kormány által bevezetett kiskereskedelmi különadó számlájára írható, amelynek összege 25 milliárd forint volt. Ez az összeg 1,5 milliárd forinttal kevesebb, mint amit egy évvel korábban fizettek.

A vállalat szerint a nagyméretű veszteség egyik oka, hogy a forgalmuk jelentős része non-food, azaz nem élelmiszer termékekből áll, és az emberek az infláció mellett különösen az egyéb, nem létfontosságú termékeken igyekeztek spórolni. A személyi jellegű ráfordítások is növekedtek, 54,6 milliárd forintra emelkedve a korábbi 53 milliárdról, ami 3 százalékos emelkedést jelent, miközben a dolgozók létszáma majdnem 8 százalékkal csökkent.

A Tesco ellenére a pocsék eredményeknek "hosszú távon tervez Magyarországgal", jelezve elkötelezettségét a magyar piac iránt. A vállalat életében fontos tényező volt az extrém magas energiaárak, mivel az ingatlanportfoliójuk nagy méretű, ezért a versenytársakhoz képest rajtuk ez nagyobb ütött, lévén a nagyobb épületek több energiát fogyasztanak. Emellett nem lehet figyelmen kívül hagyni az árstop, és az azt követő kötelező akciókhoz kapcsolódó veszteségeket, amik szintén jelentős mértékűek voltak.