Tarr Zoltán és a Tisza Párt kihívásai

A Tisza Párt alelnöke, Tarr Zoltán szerint a párt számára fontos, hogy most már tartalmi kérdésekben is el tudjanak merülni, miután a választási kampányüzemmódból kiléptek.

A Népszava videóinterjújában Tarr Zoltán elmondta, hogy az Európai Parlamentben sokan csodálkozással fogadták, hogy a Tisza Párt, mely három-négy hónapja még nem is létezett, hét képviselőt tudott küldeni. Az alelnök szerint a pártelnök, Magyar Péter is fejlődik, és az új hatások, benyomások miatt döntött úgy, hogy mégis felveszi az európai parlamenti mandátumát. Tarr Zoltán ígéretet tett arra, hogy a jövőben több válaszlehetőséget adnak majd a kérdéseikre, és kiemelte, hogy a párt keretrendszerének létrehozása és egy átgondolt szakpolitikai koncepció kialakítása a legfontosabb feladataik közé tartozik.

A Publicus Intézet kutatása szerint a választók megosztottak Magyar Péter döntéseivel kapcsolatban. A kutatás két kérdésre fókuszált: egyrészt arra, hogy helyesen döntött-e Magyar Péter, amikor mégis elfogadta az Európai Parlamenti mandátumot, másrészt arra, hogy a választók hallottak-e az Ötkert nevű szórakozóhelyen történt incidensről. A válaszadók 39 százaléka helytelennek ítélte a mandátum felvételét, míg 38 százalék helyesnek találta. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők inkább helyeselték a döntést, míg a társasházban élők között nagyobb volt az egyetértés.

Az Ötkertben történtek kapcsán Magyar Péter elismerte, hogy vezető politikusként már nem tekinthető magánszemélynek, és kijelentette, hogy két évig mint magánszemély nem létezik. A Publicus Intézet kutatása szerint a 60 éven felüliek hallottak legtöbbet az esetről, és ebben a korosztályban romlott leginkább Magyar Péter megítélése. A Tisza Párt szimpatizánsai közül is a többség, 61 százalékuk tartotta valószínűnek, hogy a politikus dulakodott egy szórakozóhelyen. A Tisza Párt szimpatizánsainak 59 százaléka értett egyet azzal, hogy vezető politikushoz nem méltó módon táncolt fiatal lányokkal, míg a legtöbben a kormánypártok szavazói (87 százalék) gondolták így.

Tarr Zoltán a Népszavának adott interjúban hangsúlyozta, hogy szükség van egy másfajta párbeszéd-kultúrára, és érzik ennek nyomását, terhét, ami a párt számára is feladat. A Tisza Párt alelnöke szerint foglalkozniuk kell azzal a jelenséggel, hogy a párt egyesek számára hitkérdéssé vált.

: Népszava : Index : Index - Megmérte a Publicus, hogyan hatott a közvéleményre Magyar Péter ötkerti incidense