Hollandia: Kisrepülőgép-baleset és menedékkérők számának csökkenése

Hollandiában szerdán kora délután lezuhant egy kisrepülőgép a Breda Nemzetközi Repülőtér közelében, a pilóta életét vesztette. Ugyanakkor a holland bevándorlási hivatal adatai szerint csökken a menedékkérők száma az országban.

A hollandiai Észak-Brabant régióban történt repülőgép-balesetben a gép pilótája vesztette életét. A kisrepülőgép a Breda Nemzetközi Repülőtérhez közeli A58 autópályánál zuhant le, és az útra hulló repülőgépdarabok miatt az autópályát mindkét irányban lezárták. A repülő állítólag kigyulladt, és messziről látni lehetett az óriási fekete füstfelhőket. Egy szemtanú szerint a repülő megfordult, majd lezuhant, és hirtelen tüzet és füstöt látott. A repülőtér még nem nyilatkozott a balesettel kapcsolatban, a tragédia okát a hatóságok vizsgálják.

A holland bevándorlási hivatal (IND) adatai szerint csökkent a Hollandiába érkező menedékkérők száma az idei év második negyedében. Április eleje és június vége között 7700-an adtak be első alkalommal menedékkérelmet, ami 14 százalékkal kevesebb, mint a 2024-es év első negyedében. A menekültstátusszal rendelkezők mintegy 2700 családtagja érkezett az országba, 310-zel kevesebben, mint az első negyedévben.

A 2024-es év első hat hónapjában összesen 16 700-an adták be első alkalommal menedékkérelmüket és 5800-an csatlakoztak már menekültstátusszal rendelkező rokonaikhoz. Mindkét szám mintegy 1500-zal magasabb, mint a 2023-ban rögzített adatok.

Az előző kormány nem tudott egységes nézőpontot kialakítani a menedékkérők számának csökkentésére, és a korábbi igazságügyi miniszter, Dilan Yesilgöz kijelentése, miszerint „a menekültek több ezer rokona” költözik az országba, nagy vihart kavart.

Az új kormányban a menekültügyi és migrációs miniszérium élére került Marjolein Faber, a holland Szabadságpárt (PVV) tagja, aki szigorúbb szabályozást ígért a menedékkérelmek elbírálására. Az új miniszterelnök, Dick Schoof szerint a Hollandiába kívülről érkező munkavállalók, diákok és menedékkérők száma túl magas, ami nyomást gyakorol az ország létesítményeire és a társadalmi kohézióra.