Milák Kristóf párizsi olimpiai szereplése és Sós Csaba reakciói

Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás világ- és Európa-bajnoka, világcsúcstartója, az elmúlt két évben kerülte a nyilvánosságot és keveset versenyzett, így a párizsi olimpián nyújtott teljesítménye különösen figyelemre méltó.

A La Défense Arénában Milák az előfutamban és az elődöntőben is magabiztosan, az idei legjobb idővel (1:52.72) került az élen, senki más nem tudott 1:53-on belülre kerülni. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya, az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy Milák minden versenyen, ahol elindult, győzni tudott, legyen szó országos bajnokságról, Európa-bajnokságról vagy az olimpiáról.

Sós Csaba kifejtette, hogy az elmúlt közel hatvan évben, amióta a szakmában van, még nem látott hasonlót, és a rendelkezésére álló információk alapján nem is számított erre a teljesítményre. A kapitány szerint Milák és a hazaiak sztárja, Léon Marchand közötti páros csatárban, ha a magyar úszó nyer, mindenki boldog lesz.

A szövetségi kapitány korábban kritikus volt Milák hozzáállásával kapcsolatban, de az országos bajnokság után már úgy nyilatkozott, hogy Milák egy zseni saját útját járja. Sós Csaba azt is elmondta, hogy korábban alig volt információja Milákról, de az Európa-bajnokságon négyszemközt beszélgettek, és pontosan tudta, hogy mely számokat vállalja az olimpián.

Milák Kristóf a párizsi olimpián nem kíván nyilatkozni az újságíróknak az elmúlt időszakról. Sós Csaba szerint Milák nem egy megijedős típus, versenyen soha nem látta meginogni. A kapitány a Milák által nyújtott teljesítményt egy cirkuszhoz hasonlította, ahol az ember látja, de nem akarja elhinni.

Sós Csaba megemlítette, hogy az olimpiára kialakított medence mélysége nem éri el a javasolt 3 métert, csupán 215 centiméteres, ami miatt a medence meglehetősen lassú, és az olimpián még nem született világcsúcs. A kapitány hozzátette, hogy az elmúlt időszak érdektelen, és hogy a kimaradt edzésidőszakot illetően csak annyit fűzött hozzá, hogy "ez így olyan, mint a cirkuszban: az ember látja, de nem akarja elhinni".