Magyar segítség Észak-Macedóniának a tűzvész ellen

Magyarország három speciális terepjáró tűzoltóautót és két katonai helikoptert küld Észak-Macedóniának, hogy segítsenek a tűzfészkek közvetlen közelről történő eloltásában.

Magyarország csütörtökön három olyan terepjáró tűzoltóautót bocsát Észak-Macedónia rendelkezésére, amelyek képesek arra, hogy a tűzfészkeket közvetlen közelről oltsák el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy telefonon egyeztetett észak-macedón kollégájával, Timčo Mucunskival.

A nyári hőséghullámok során Európában, köztük a tágabb szomszédságunkban is egyre gyakoribbak a hatalmas erdőtüzek. Szijjártó Péter szerint most észak-macedón barátaink szembesülnek rendkívüli, erdőtüzek okozta kihívásokkal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: "Márpedig, ha barátaink bajban vannak, mi segítünk." A miniszter reményét fejezte ki, hogy a magyar segítség hozzájárul az erdőtüzek Észak-Macedóniában történő gyors megfékezéséhez. Köszönetet mondott a Belügyminisztériumnak és Pintér Sándor miniszternek a gyors reagálásért.

A tűzoltási feladatokra két katonai helikoptert is indít a Magyar Honvédség. Egy Airbus H-225M típusú forgószárnyast a szolnoki helikopterdandár állományából, a másik helikoptert – egy Mi-17-est – pedig Bosznia-Hercegovinából irányítják át. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a magyar légierő nem először nyújt segítséget természeti katasztrófáknál, hiszen tavaly nyáron Szlovéniában is segítettek magyar helikopterek.