A lipótmezői pszichiátria főépületének felújítása

Közel 300 millió forintot fordítottak már az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) főépületének életveszélymentesítésére, amely a tervek szerint egy nemzetközi elitiskola helyszíne lesz, de a teljes felújítás költségei és a tanítás kezdete még ismeretlenek.

A hvg.hu és a HVG360 szerint a II. kerületben található, 18,3 hektáros területen elhelyezkedő egykori OPNI épületére már közel 300 millió forintot költöttek, hogy az állapotfelmérést meg lehessen kezdeni. A kormány által létrehozott vagyonkezelő alapítvány, a Közép-európai Oktatási Zrt. (KEO Zrt.) fizetett 292 millió forintot azért, hogy az épület ne legyen életveszélyes. A munkálatokat az OMS 24 Zrt. végzi, és a feladatokat öt részre bontották: általános előkészítő munkák, pincei előkészítő munkák, padlás előkészítő munkák, záró födém munkák, valamint tetőszerkezet és tetőfedés munkák.

A közbeszerzést közzététel nélküli nyílt eljárással ítélték oda, és a nyertes ajánlattevőnek 90 nap állt rendelkezésére a munkák elvégzésére, a készre jelentéstől számított további 30 napon belül pedig az átadás-átvételi szerződést kell lefolytatni. A határidőt később kiterjesztették, mivel a munka megkezdésekor derült ki, hogy az előző üzemeltető nem végezte el a teljes körű áramtalanítást.

A teljes felújítás költségeiről és az oktatás kezdetéről még nincsenek pontos információk. A Hvg.hu és a HVG360 érdeklődésére a KEO Zrt. nem árulta el, hogy mennyi költséggel számolnak a projekt egyes szakaszai kapcsán, illetve hogy miből tervezik azt fedezni. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a jelenlegi munkálatok csak tűzoltásra elegendőek, tehát a korhadt gerendák cseréjére és a durva beázások megszüntetésére. A tanítás kezdete kapcsán a Hvg.hu azt a választ kapta, hogy az iskola csak a felújítás befejezése után nyitja meg kapuit.

A HVG360 információi szerint a felújítás véleménye szerint legalább három évig nem kezdődhet meg, és nem garantálható, hogy addig kihúzza az épület újabb beázás nélkül. Az építészmérnök szerint korábban egy harminc-egynéhány elemes listát állítottak össze a teljes körű, hosszú távú állagmegóváshoz szükséges munkálatokról, ezek közül feltételezhetően csak a legégetőbbeket végezték el mostanáig. A KEO Zrt. vezérigazgatója, Hídvégi Gábor is megerősítette, hogy az életveszély elhárítása 2023-ban megtörtént, biztosítva az ingatlan teljes fizikai felméréséhez szükséges feltételeket és a további előkészítő, felmérő és állagmegóvó munkálatok megkezdését. A projekt teljes költségéről és befejezéséről azonban továbbra sincs pontos információ, de a HVG "hallomásból" úgy értesült, hogy nagyjából 8 év múlva lehet esedékes ez.