Irán megtorlást ígér a Hamász-vezér meggyilkolása miatt

Irán "kemény és fájdalmas" bosszút ígér Iszmáíl Haníje, a Hamász politikai vezetőjének meggyilkolásáért, aki a terrorszervezet első számú politikai vezetője volt. A Hamász szerint Izrael áll a támadás mögött, amely a vezetőjük szálláshelye ellen irányult, miután visszatért oda az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatásáról. A terrorszervezet szintén komoly következményeket ígér. Maszúd Peszeskian iráni elnök szerint Izrael meg fogja bánni Hanije "gyáva" meggyilkolását, és Irán "meg fogja védeni területi integritását, becsületét, büszkeségét és méltóságát".

Irak Haníje meggyilkolását "súlyos jogsértésnek" nevezte, a Hezbollah pedig részvétét fejezte ki a Hamász és a vezető hozzátartozói felé. Ali Hamenei iráni ajatollah szerint Teherán kötelessége megbosszulni a Hamász-vezér halálát, és Izrael "rászolgált a kemény büntetésre".

Az izraeli hadsereg egyelőre nem vállalta magára a támadást, de bejelentette, hogy a Golán-fennsíkon tizenkét gyerek halálával járó rakétatámadás megtorlásaként egy bejrúti légicsapásban megölték Fuad Sukurt, a Hezbollah katonai vezetőjét. A támadás után szerdán a Hezbollah annyit ismert el, hogy Shukr a támadás idején a házban tartózkodott, és többen meghaltak a támadásban. A Hamász vezetőjeként Haníje a fegyveres szervezet tavaly októberi támadásának egyik fő felelőse volt, és a fegyverszünetről szóló tárgyalások egyik vezetője.

Haníje a terrorszervezethez huszonöt évesen csatlakozott, és a kezdetektől a legerősebb képviselője volt annak az álláspontnak, hogy a terrorszervezetnek politikai pártot kellene alapítania. Izrael 2005-ös kivonulása után Gázából Haníje a Hamász listavezetőjeként megnyerte a palesztin választásokat és miniszterelnök lett. Az utóbbi években katari és törökországi luxusszállodákból irányította a terrorszervezetet, és a palesztinoknak küldött segélyadományokból létrehozott cégportfólió bevételeiből élt luxuséletet.

Haníje meggyilkolását Kína, Jordánia, Libanon és Katar is elítélte, és a katari miniszterelnök szerint a politikai gyilkosságok és a gázai civilek folyamatos célba vétele a tárgyalások folytatása közben arra késztet, hogy feltegyük a kérdést: hogyan lehet sikeres a közvetítés, ha az egyik fél meggyilkolja a tárgyalópartnerét. Egyelőre nem tudni, ki lesz Haníje utódja, de a terrorszervezet megroppanása ettől önmagában nem várható. Az Egyesült Államok nem ítélte el a támadást, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint nem tudták, hogy arra készülnek. Az izraeli hadsereg a bejrúti légicsapás után megtalálták Fuad Shukr Hezbollah katonai parancsnokának holttestét, ami megerősíti, hogy a támadás elérte a célját. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter az izraeli csapás után megismételte, hogy „a Hezbollah átlépte a vörös vonalat”.