A természet szeméttengerében – Gólyák és tavak a hulladék csapdájában

Majdnem fél kiló gumiszemetet operáltak ki egy fiatal gólya gyomrából a Sóstó Vadvédelmi Központban, ami sajnos nem élte túl a műtétet. A természetvédelmi szakemberek szerint a szülők valószínűleg egy hulladékhalomból szedték össze a veszélyes tárgyakat. A probléma azonban nem egyedi, és a természet szemetesedése egyre több élőlény életét veszélyezteti.

A Sóstó Vadvédelmi Központban egy már majdnem felnőtt gólya gyomrából 380 gramm keskeny gumiszalagot távolítottak el az állatorvosok. A szülők valószínűleg egy hulladékhalomból vagy egy lefedetlen szeméttelepről szedték össze a gumiszalagot, amit aztán a fiókának etettek. A gólya fióka, bár a műtét után lábra állt, és a kontrollvizsgálat is biztató volt, végül elpusztult.

A központ szerint a megfigyelt gólyacsalád fészkében eredetileg négy fióka volt. Mikor már majdnem felnőttek, az egyik szülő áramütésben elpusztult. Az életben maradt szülő tovább etette őket, de egyik napról a másikra a négy fiókából kettő szintén meghalt. A két életben maradt fiókából az egyik látszólag jól volt, a másik viszont kirepült, de nem tudott visszarepülni a fészekre. Többször befogták és megpróbálták újra és újra elengedni, mert nem látszott, hogy komoly baja lenne. Két napon keresztül halakat is kapott eleségként, de ezeket folyamatosan kiöklendezte. Nagyon legyengült, így bevitték a központba, ahol a műtét során távolították el a gumiszalagot a gyomrából.

Csete Gábor, a Sóstó Vadvédelmi Központ vezetője szerint a hulladéktermelésre való odafigyelés és a szelektív hulladékgyűjtés mindenki egyéni felelőssége. Az illegális szemétlerakás és a lefedetlen szeméttelepek az élővilágot iszonyatos mértékben károsítják. Az állatok gyakran hosszú szenvedésen mennek keresztül, mielőtt elpusztulnak vagy maradandó emésztőrendszeri problémákat szenvednek.

A probléma nem korlátozódik csupán a madarakra. Egy Heves megyei tengerszem környékén is a természet szemetesedése figyelhető meg. A turisták által látogatott helyen a tó körül kanyargó ösvényeken üveg, műanyag, nejlonzacskók és csomagolóanyagok borítják a tájat. A vízen műanyag palackok úsznak, a parton pedig még egy törött szörfdeszka is hever.

Az emberi felelőtlenség következményei az állatvilágban is megmutatkoznak. Egy Fejér megyei gólyafióka begyéből például 38 deka gumiszalagot kellett eltávolítani, amit a szülők élelemnek néztek. Csete szerint a fiókát a szülője etethette meg a gumiszalaggal, amit egy illegális lerakóhelyről vagy lefedetlen szeméttelepről szedhetett össze, és amit valószínűleg siklónak nézett.

A természet és az élővilág védelme érdekében elengedhetetlen, hogy mindenki tudatosan járuljon hozzá a hulladék csökkentéséhez és a környezet tiszteletben tartásához. Csak így kerülhető el, hogy a természet csodái szemétté váljanak, és az állatok ne legyenek a hulladék áldozatai.