Angol nyelvképzést indított a Bolt taxisofőröknek, de az Uber visszatérése új kihívásokat jelent

A magyar fővárosba érkező turisták mostantól igazolt angol nyelvtudású sofőrt is rendelhetnek a Bolt mobilalkalmazásán keresztül, köszönhetően a cég és a Speak! nyelviskola együttműködésének. A taxis társaság tájékoztatása szerint az új kategória július 15-én jelent meg az applikációban. Azonban a budapesti taxipiac feszültségei növekednek, hiszen az Uber a Főtaxival karöltve visszatért a piacra, ami új versenyhelyzetet teremt.

Az intenzív nyelvi felkészítő tanfolyamot a Bolt és a nyelviskola önkéntesen tette lehetővé a sofőrök számára. Az összesen 500 sikeres vizsgát tett sofőr partner mellett, a kezdeményezéshez csatlakozó sofőrök mintegy ötöde már rendelkezett nyelvvizsgával a tanfolyam meghirdetésekor. Így több mint 650 partnerrel indult el a taxiapp új funkciója.

A képzés során a taxisofőrök a taxiút alatt leggyakrabban előforduló szituációkra készültek fel, mint például a városon belüli közlekedés, népszerű úticélok és látnivalók kapcsán felmerülő gyakori kérdések.

A Bolt magyar központja szerint az idegennyelvi kategória bevezetése a megélénkülő turizmus és az idegen nyelvet beszélő sofőrök iránti növekvő igényre is válasz. Magyarországon egyre inkább trenddé válik, hogy a turisták a taxisofőröket helyi lakosokként kezelik, akiktől hasznos tippeket gyűjthetnek az ott tartózkodásuk alatt. A cég tavalyi adatai szerint az év közben az utasok közel fele, nyáron pedig 60 százalékuk volt külföldi. Azonban a piaci verseny éleződik, hiszen az Uber visszatérése és a Főtaxival való együttműködése új dinamikát hoz a szektorba.

Az Uber és a Főtaxi együttműködése új távlatokat nyitott a hagyományos taxitársaságok és a technológiai alapú mobilitási vállalatok viszonyában. Az Uber autói ugyanúgy sárga fóliával és szabadjelzővel rendelkeznek, mint a konkurenciáé, és a fix viteldíj mellett a gyorsaság, a minőség, a szolgáltatási színvonal dönt.

A Főtaxi és az Uber közötti verseny ellenére előfordulhat, hogy az Uber applikációján keresztül rendelt taxi valójában egy Főtaxi autója lesz. A Főtaxi-sofőrök egy része párhuzamosan használhatja az Uber alkalmazását, ami jutalékmentes lehetőséget biztosít számukra, míg az Uber új sofőrjei 0-5 százalékos jutalékot fizetnek, szemben a Bolt fix 9 százalékos jutalékával.

A turizmus Covid előtti csúcsformában van, így jelenleg minden szolgáltatónak jut fuvar. Azonban az ősszel várhatóan csökkenő utasszám komoly kihívások elé állíthatja a szolgáltatókat, és a kevesebb útért nagyobb lesz a harc. Az Uber és a Bolt közötti verseny tovább fokozódhat, hiszen a Bolt a TomTommal való partnerségével akár 15 százalékkal rövidítené le az átlagos utazási időt.

Örömtánc egy PlayStation 5 vásárlása után

Egy argentin férfi régóta gyűjtött a PlayStation 5 konzolra, és amikor végre sikerült megvennie, a bolti eladó átugrott a pulton, megölelte, majd örömtáncot járt vele. A férfi hetek óta rendszeresen látogatta a boltot, hogy megnézze a konzolt, amíg össze nem gyűjti rá a pénzt. Az ABC által közzétett videóban látható, hogy a férfi az arcát kezébe temetve próbálta feldolgozni a történteket, miután fizetett. Az eladó tudta, mennyire vágyott vásárlója a PlayStation 5-re, ezért az üzlet létrejötte után különleges módon fejezte ki örömét.