A japán jegybank váratlan kamatemelése és a jen reakciója

A japán jegybank (BoJ) váratlan döntése, hogy emeli az alapkamatot, jelentős hatással volt a jen árfolyamára. Az emelés óta a japán deviza erősödésnek indult az euróval és a dollárral szemben.

A BoJ a ma hajnali órákban hozott váratlan döntésével 0,1 százalékról 0,25 százalékra emelte az irányadó kamatot. Ez az emelés azért is váratlan, mert a nagy befektetőházak és elemzők többsége kamattartást vagy csak 0,1 százalékpontos emelést várt. Az alapkamat mostani szintje a 2008-2009-es gazdasági válság óta a legmagasabb Japánban.

A BoJ a kamatemelés mellett mennyiségi szigorításról is döntött, amely 2026 első negyedévétől életbe lépő eszközvásárlási programjának megfelezését jelenti. A jegybank szerint szükséges a gazdaság hűtése, mivel aggasztónak találják a béremelések mértékét, amelyek inflációt gerjeszthetnek. A nagyvállalatoknál a béremelési ütem 5 százalék fölötti, míg a kisebb vállalkozásoknál is meghaladja a 4 százalékot, ami 33 éve nem volt példa.

A kamatemelés hatására a jen erősödésnek indult az európai piacnyitás után. Az euróval szemben a japán jen a 162-es szintig erősödött, ami április óta nem volt példa, és csak ma 1,8%-os erősödést mutatott. A dollárral szembeni jegyzés is elérte a 150-es szintet, amire utoljára márciusban volt példa.

A japán jegybank hosszú ideig vonakodott a kamatemeléstől, mivel nem hitték, hogy az infláció tartósan fennmaradhat. Japán több mint 30 éven át küzdött a defláció ellen, és most közel állnak ahhoz, hogy tartós győzelmet arassanak felette. Az infláció miatt csökkenő reálbérek azonban erodálják a gazdasági növekedést, ami dilemmát jelent a jegybank számára.

A japán jen erősödése a globális kamatemelési ciklusban jelentős short állomány felépülésének köszönhető, mivel minden más devizával szembeni kamathátránya miatt komoly leértékelődést mutatott be, 2021 eleje óta a dollárral szemben nominális értékének több, mint harmadát elveszítette. Júliusban azonban fordult az árfolyam, több tényező együttállásának köszönhetően látványos erősödésbe kezdett a JPY, ami az eddigi carry trade-k zárására kényszerítette a befektetőket. A tőkepiacokon is kifejtett heves reakciók miatt a jenárfolyam további alakulását is érdemes figyelemmel követni.

Egy másik japán cég, az Astroscale, az űrszemét eltávolításával foglalkozik, és nemrégiben egy jelentős technikai mérföldkövet ért el. A vállalat először hajtott végre ellenőrzött repülést egy nagy űrszemétdarab körül, ami előkészíti az utat a fenntartható űrkörnyezet felé. Az űrszemét eltávolításának fontosságát hangsúlyozza, hogy a Föld körül keringő több mint félmillió, egy centiméternél nagyobb ember alkotta tárgy jelentős része ma is ott kering a fejünk felett, és ezek száma az apró darabokkal együtt már milliós nagyságrendű.