Emlő- és tüdődaganatok korai azonosítására irányuló fejlesztés Magyarországon

Magyarországon az Avidin Kft. és a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma egy új eljárást fejleszt az emlő- és tüdődaganatok korai azonosítására, melynek célja a betegek esélyeinek javítása a korai felismerés és kezelés által.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásával, 952 millió forintos költségvetésű, hároméves projekt keretében zajlik a fejlesztés. A konzorcium célja új biomarkerek azonosítása, amelyek alkalmasak lesznek új diagnosztikai eljárások és reagensek, valamint genomszűrési kísérletekkel kapcsolatos szolgáltatások kialakítására. A vérben keringő DNS-t vizsgáló, olcsó és a páciensek számára nem megterhelő szűrési eljárás segítségével az új daganatos betegségeket nagyon korán fel lehet fedezni. A projekt során egy új reagenskészletet is létrehoznak, amely a diagnosztikában jelenleg nem vizsgált genomi DNS-tulajdonságokra, például a génkifejeződést szabályozó kromatinszerkezetre, a ritka epigenetikai változásokra, illetve a nagyobb DNS-szerkezeti eltérésekre fókuszál. A 694 millió forintos vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projekt másik terméke egy vérből történő közvetlen kromatint tesztelő kit lesz, mely diagnosztikai és kutatási projektekben is előnyös lehet. Jelenleg ilyen komplex kitkészlet nem létezik a nemzetközi piacon. Az Avidin Kft. a gyógyszerkutatás területén is tevékenykedik, és a cég a pandémia időszakában jelentős, a teszteléshez kapcsolódó tevékenységet végzett, amely a bevétel csökkenéséhez vezetett. A vállalkozás 2022-ben 341 millió, tavaly 34 millió forint veszteséget könyvelt el.

Szilágyi Ricsi állapota és a közeljövő tervei

Szilágyi Ricsi, a raliversenyző, aki másfél évig éber kómában feküdt, jelenleg otthonában folytatja a gyógyulást, ahol gyógytornászok és masszőr segítik.

A raliversenyző felesége, Krisztina a közösségi médiában osztotta meg, hogy Ricsi jól bírja a meleget, és esténként jól alszik. A család azon dolgozott, hogy még idén összejöjjön egy újabb rehabilitáció Magyarországon, Szegedre terveznek augusztus elején egy hónapra menni. A belgiumi kezelés is sokat segített Ricsinek, és a család reménykedik, hogy a szegedi rehabilitációval még komolyabb eredményeket érhetnek el. Krisztina elmondása szerint voltak nehéz pillanatok a külföldi tartózkodás alatt, de megérte, amikor látták, hogy a férje mennyit fejlődött.

Támadás a szegedi börtönben

Kedden a Szegedi Fegyház és Börtön II. objektumában egy zárkájához érkező egészségügyi szakápolóra és a körletfelügyelőre támadt rá egy letartóztatott fogvatartott. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) szerint a szakápolóra és körletfelügyelőre irányuló támadás során az ápolónő nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett, míg a körletfelügyelő és a fogvatartott nem sérült meg. A fogvatartott ellen feljelentést tett a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka. Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője elmondta, hogy évente húsz-harminc esetben fordul elő, hogy a fogvatartottak rátámadnak a dolgozókra, és ezek az esetek bizonyítják a mozgáskorlátozó eszközök használatának szükségességét a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságának garantálása érdekében.