Törökországban elfogadták a vitatott kóbor kutyákról szóló törvényt

A török parlament elfogadta a kóbor kutyákról szóló törvényt, amely kötelezővé teszi az önkormányzatok számára a kóborló ebek befogását és menhelyre szállítását, valamint az agresszív vagy súlyos beteg állatok elaltatását. A döntés ellen az állatvédők és az ellenzéki pártok is hevesen tiltakoznak.

Az ankarai parlament kedden hajnalban, kétnapos heves vita után fogadta el a Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja és szövetségesei által támogatott törvényjavaslatot 275 igen szavazattal, 224 ellenében. Az állatvédők tüntetéseket szerveztek és a közösségi médián keresztül több millióan követelték a törvényjavaslat visszavonását, külföldön is. Az ellenzéki politikusok szerint a törvény az ellenzéki vezetésű önkormányzatok elleni nyomásgyakorlás eszköze lehet.

A törvény értelmében az önkormányzatok feladata lesz a kóbor kutyák befogása és menhelyekre szállítása, illetve az agresszív vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kutyák elaltatása. A korábbi jogszabályok az ebek ivartalanítására és beoltására kötelezték az önkormányzatokat, majd szabadon engedték őket.

A kormány becslései szerint körülbelül négymillió gazdátlan kutya kóborol az országban. Az elmúlt két évben több mint 100 ember, köztük 50 gyermek vesztette életét kutyatámadások vagy kóbor kutyák által okozott közlekedési balesetek során.

Jelenleg 322 állatmenhely működik Törökországban, befogadóképességük 105 ezer állat. Az önkormányzatoknak 2028-ig kell új menhelyeket építeniük vagy a meglévőket fejleszteniük, és kötelesek éves költségvetésük legalább 0,3 százalékát állatrehabilitációra és menhelyépítésre fordítani. Az állatvédők aggodalmukat fejezték ki, hogy a menhelyek kapacitásai nem elegendőek, ami túlzsúfoltsághoz és tömeges altatásokhoz vezethet.

Erdogan elnök és kormánya szerint az új törvény szükséges a kóbor kutyák okozta problémák kezeléséhez. Havva Sibel Soylemez, az AKP törvényhozója szerint a kóbor kutyák korlátozzák az emberek, különösen a gyermekek és az idősek életét, és ezt sürgősen orvosolni kell. "Az emberi élet a legértékesebb prioritásunk" – hangoztatta a politikus.

Az ellenzéki pártok a törvényt "mészárlási törvénynek" nevezték. A CHP és a DEM pártok bejelentették, hogy polgármestereik nem fogják végrehajtani a törvényt, és a CHP az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. A kormánykritikusok szerint a törvényt az ellenzéki vezetésű önkormányzatokra gyakorolt nyomás növelésére akarják használni, és a törvény megsértéséért akár kétéves börtönbüntetéssel is sújthatják az illetékes önkormányzati vezetőket.

Ekrem Imamoglu, Isztambul ellenzéki polgármestere, Erdogan egyik legfőbb riválisa az új törvényt "abnormális tehernek" nevezte, amely "óriási felelősséget helyez az önkormányzatokra".