Sulyok Tamás államfői döntései: kinevezések és felmentések

Az államfő, Sulyok Tamás több fontos döntést hozott, amelyek érintik a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagjait, a bírói kar tagjait, valamint magyar állampolgárságot elvesztő személyeket.

Sulyok Tamás, a köztársasági elnök Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének javaslatára dr. Gál Gábort 2024. október 1-jétől hat évre ismét kinevezte a GVH Versenytanácsának tagjává. A döntésre azért volt szükség, mert Gál Gábor korábbi megbízatása előző nap szűnt meg.

A bírói karban is történtek változások. Sulyok Tamás több bírót felmentett és újakat kinevezett Varga Zs. András helyett Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnökének, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára. Egyesek lemondásukat követően, másokat pedig nyugdíjazásuk miatt mentettek fel. Judi István katonai bírót, az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel, 2025. január 23-i hatállyal mentette fel. Schwarcz Dóra bírót lemondása miatt, Szabó Ildikót és Stass Anikót az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése miatt, Hajduné Iszály Annát pedig nyugállományba helyezés iránti kérelme után mentette fel.

Az újonnan kinevezett bírák között szerepel Altmayerné Kocsis Anita, Jablonkai Ilona, Szabó-Szikszai Katalin, Szakácsné Székács Viktória és Geiszt Katalin.

A köztársasági elnök emellett tizennégy magyar állampolgárságot is visszavont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére. Mindannyian a jogszabályok megszegésével szereztek állampolgárságot.

Sulyok Tamás közösségi oldalán megosztott egy visszatekintést is, amelyben beszámolt júliusi tevékenységeiről. Ebben említést tett arról, hogy július 1-jén Brüsszelben szentmisén vettek részt a soros magyar EU-elnökség áldásáért, majd ezt követően intenzív diplomáciai tevékenység zajlott. Az államfő azt is elárulta, hogy a hivatali munka mellett időt szakított a kikapcsolódásra és a gyönyörű időben meggrillezte az unokák kedvenc pácolt falatkáit.