Újítások a technológia és a szórakozás világában

A Sony egy limitált szériás PlayStation-kontrollert dob piacra az Astro BOT játék megjelenésével, míg az amerikai CLS Wind egy speciális emelőt tervezett, amely jelentősen csökkentheti a szélerőművek építési költségeit.

A Sony és a Team Asobi bejelentette, hogy az Astro Bot nevű játék szeptemberi megjelenésével egyidőben egy egyedi PlayStation-kontrollert is kiadnak. A DualSense-kontroller különlegessége, hogy az érintőpadján a kis Astro robot szemei világítanak, ezzel még közelebb hozva a karaktert a játékosokhoz. A kontroller külleme a játék kék színével díszített fogantyúkat és gombokat kap, mindez fehér alapon. Az Astro BOT játék nem lesz ingyenes, 26 ezer forintos áron lesz elérhető szeptember 9-től, míg az egyedi kontroller augusztus 9-től lesz kapható néhány kiválasztott piacon, körülbelül 29 ezer forintos áron.

A technológia másik területén, az amerikai CLS Wind egy olyan telepítési rendszert fejlesztett ki, amely az American Bureau of Shipping (ABS) elvi jóváhagyását is megkapta. Ez a rendszer akár 50 százalékkal is csökkentheti a szélerőművek tengeri megépítésének költségeit. A cég által tervezett speciális emelő lehetővé teszi, hogy a magasba emelendő elemeket daruk és nagy teherhajók nélkül helyezzék el, ami jelentős költségmegtakarítást jelenthet az építkezés és a karbantartás során is. Az amerikai kormány egy 46,8 millió dolláros keretet nyitott az innovatív szélenergia-technológiák fejlesztésére, amelynek célja a gyorsabb és hatékonyabb építkezési módok kifejlesztése. Az Egyesült Államok jelentősen növelte szélkapacitását az elmúlt években, bár a szélturbinák kihasználtsága csökkent 2023-ban.

A mobiltechnológia terén is érkeznek az újítások. A Qualcomm bemutatta a Snapdragon 4s Gen 2 lapkakészletet, amelyet a Xiaomi fog először beépíteni egy telefonjába. Ez a chip 4 nanométeres gyártási eljáráson alapul, és két darab Cortex-A78 magot tartalmaz 2,0 GHz-es órajelen, valamint hat darab Cortex-A55 magot 1,8 GHz-en. A grafikus teljesítményért egy Adreno GPU felel, az LPDDR4x RAM pedig némileg lassabb, mint a korábbi modelleké, de az UFS 3.1-es háttértárak támogatása megmarad. Az 5G-támogatás mellett a képernyő maximális felbontása FHD+ lehet, a képfrissítés pedig legfeljebb 90 Hz. A fő kamera 84 megapixeles lehet, és a chipset wifi 5 és Bluetooth 5.1 kapcsolatokat is támogat. A Snapdragon 4s Gen 2 ígéretes teljesítményt ígér az alacsonyabb árfekvésű okoskészülékek számára.

Egy másik érdekes fejlemény a tudományos világból, a Toxoplasma gondii parazita módosított változata segíthet megoldani az Alzheimer- és Parkinson-kór kezelésének egyik legégetőbb problémáját. A Glasgow-i Egyetem és a Tel-Avivi Egyetem kutatói a parazitát úgy módosították, hogy terápiás fehérjéket szállítson az agyba, kihasználva annak képességét, hogy az emésztőrendszerből a véráramon keresztül az agyba jut. Az Alzheimer és a Parkinson, valamint a hasonló rendellenességek gyógyítása régóta nehézségekbe ütközik, mivel nehéz a betegség által érintett agysejteket megcélozni. A kutatók fókuszában az MeCP2 nevű fehérje „szállítása” volt, mely a Rett-szindróma kezelésében ismert. A módosított paraziták képesek voltak termelni és célba juttatni az MeCP2 fehérjét, amit agyi organoidokon és egereken is kipróbáltak. A módszer gyakorlati alkalmazására még éveket kell várni, további kutatások szükségesek, például arra vonatkozóan, hogy a paraziták biztosan elpusztuljanak, amint leadták a fehérjét a megcélzott agyi területen.